De ce să nu mergi în Albania?

Albania este “o țară foarte săracă, oamenii nu sunt tocmai civilizați, există mafie, droguri, etc.” Cam acestea sunt gândurile unei persoane care știe că Albania este una dintre cele mai puțin dezvoltate țări din Europa! Însă tocmai pentru că este prea puțin dezvoltată, dacă ai gânduri de a sta cu picioarele într-un nisip extrem de fin lângă o apă perfect curată, înconjurat de maximum alte 5-10 cupluri, Albania este destinația perfectă pentru a evada din zonele turistce. Însă adevăratul motiv pentru care ai putea exclude vizitarea ei este teama de a te îndrăgosti de ea. Și crede-mă, te vei îndrăgosti de ea!

Ne-am întors dintr-o călătorie prin Balcani în urmă cu puțină vreme și pot să te asigur că Albania este cea mai naturală, sălbatică, frumoasă și sigură țară balcanică. Cam toate miturile pe care le auzisem despre ea au fost demolate.
Trebuie să recunosc că fiind prima noastră ieșire prin Balcani, am întrebat în stânga și în dreapta, după diferite opinii și sfaturi. Și tocmai pentru că nu am găsit prea multe răspunsuri satisfăcătoare, tot misterul ăsta ne-a întărâtat și mai tare să plecăm la drum, pe un drum mai puțin bătătorit. Din păcate, pentru că am fost limitați de timp am petrecut prea puține zile în Albania pentru a putea s-o exploarăm așa cum merită, însă suficiente zile încât să ne dorim să ne întoarcem la ea.

După cele câteva zile de mare, soare și mâncare absolut delicioasă, am tras câteva concluzii pe care vreau să le împărtășesc cu tine

1. Este o țară ieftină

Sunt de părere că nu ar trebui să îți alegi  o destinație doar răspunzând la întrbarea “Este scumpă sau nu?”. Însă într-adevăr, Albania este o țară unde prețurile sunt mult mai reduse în comparație cu Muntenegru sau cu Croația. Spre exemplu, noi am mâncat la restaurant cu mai puțin de 3€ de persoană, o masă de prânz (supă, fel principal și apă). Îți recomand să încerci restaurantele și mâncărurile pe bază de pește deoarece sunt delicioase și proaspete.  Eu iubesc bucătăria italiană și spre fericirea mea, bucătăria albaneză are puternice influențe italienești, astfel că reușeam să devorez o pizza Margherita (ca la ea acasă) cu doar 3,5€.

IMG_5156_1024x768

2. Este virgină. Încă.

Este foarte adevărat că dacă un anumit loc este plin cu turiști, nu degeaba este așa. Însă pe de altă parte, turiștii atrag inevitabil și prețuri mai mari decât prețurile obișnuite pentru localnici. Și din păcate, acolo unde sunt prea mulți turiști, nu prea mai simți nimic. Un loc natural, liniștit, poate deveni doar un loc bun pentru a mai face o poză pentru Instagram. Și nu vrei asta, nu? Dacă te-ai săturat de plaje supra aglomerate, de prețuri pentru turiști, de gălăgie sau mizerie, Albania este destinația de care ai nevoie.

IMG_5226_616x768.JPG

3. Albanezii sunt minunați

Am mai întâlnit oameni zâmbitori și simpatici prin Europa, însă albanezii sunt cei mai cei. Asta probabil se datorează și faptului că nu sunt obișnuiți să vadă prea mulți turiști prin zonă iar când îi văd, profită de asta și pun o mulțime de întrebări, curioși fiind “De ce ai ales să vizitezi tocmai țara lor, când ai fi putut alege orice altceva?”. Mai mult, ți se poate întâmpla chiar să fii invitat la masă. Sunt foarte ospitalieri, zâmbăreți, dispuși să te ajute. Majoritatea vorbesc limba engleză la nivel începător și dacă nu, te poți ajuta și de gesturi. Nu o dată ni s-a întâmplat să fim invitați la prânz, la o cafea sau chiar în casele localnicilor. Și de fiecare dată când voiam să ne plătim nota de plată, ni se răspundea cu “Tu ești musafir, ești la mine acasă așa că eu plătesc.”

4. Localnicii cultivă marijuana.

Da, ai citit bine. În Albania există un adevărat business al marijuanei prin care chiar și poliția primește un procentaj după vânzarea ei. Din câte am înțeles de la localnici, pe câmpii există plantații întregi de marijuana. Iar pentru că la un moment dat erau foarte mulți producători, prețul a ajuns la 300€/kg. Prima dată când am stat pe marginea străzilor din Albania și făceam autostopul, s-a oprit o mașină cu doi tipi care după vreo oră de condus ne-au spus că ei sunt dealeri de droguri și ne-au și arătat poze cu plantațiile lor.

5. Nu există reguli de circulație.

Dacă ești obișnuit să treci pe zebră sau pe culoarea verde, țin să te anunț că în Albania nu ai sorți de izbândă. Trebuie să te comporți ca un localnic dacă vrei să supraviețuiești în trafic. (Spre exemplu,  nu treci pe zebră ci treci pe roșu). Tot legat de trafic, am observat că obișnuiesc să claxoneze orice, de la păsări, mașini la oameni. Personal, aș include modalitatea de conducere la categorii de risc, șoferii fiind foarte grăbiți. O chestie interesantă pe care am observat-o este că șoferii obișnuiesc să facă depășiri chiar înainte de curbe iar pentru a preveni cealaltă mașină care se află pe contrasens, claxonează. Abia mai târziu aveam să înțeleg că tot haosul ăsta e specific lumii a treia.

6. Marea este splendid de curată.

A fost pentru prima dată când am văzut o mare de o asemenea culoare (vezi fotografia mai jos, needitată). 13989438_1170094493031836_1893580494_nNu știu dacă știai, însă Albania este străbătută de două mări: Marea Adriatica și Marea Ionică. Cele mai frumoase și curate ape și plaje sunt cele cu deschidere la Marea Ionică. Îți recomand să incluzi pe lista destinațiilor tale toată coasta de sud-vest, începând cu Vlora și terminând cu Saranda.

albanian_riviera_dhermi-beach

IMG_5233_1024x768.JPG

7. Plajele sunt stâncoase.

Înainte de a alege Albania ca destinație de vacanță, asigură-te că ai încălțăminte de apă. Eu am uitat acest detaliu și l-am simțit destul de bine în propriile tălpi. 🙂 Totuși, dacă preferi o plajă nisipoasă, îți recomand plaja Ksamil care te va fermeca. Este cea mai cunoscută plajă.

8.Nu există prea multă bătaie de cap cu formalități

Dacă ești Cetățean UE poți intra doar cu buletinul, nu ai nevoie de pașaport.
Albania tinde spre aderarea la UE, aderare care parte destul de dificilă în principal din cauza corupției, problema de care s-au plâns majoritatea localnicilor cu care am povestit.

9. Negociază.

La rafturi nu prea se găsesc prețuri afișate așa că prețurile se pot negocia.

10. Fă autostop

Să faci autostop este una dintre cele mai faine și cool modalități să întâlnești oameni frumoși. Pe lângă faptul că este un mijloc de a te deplasa foare ușor și gratuit, toți oamenii care vor opri să te ia în mașină sunt curioși de povestea ta, sunt fericiți să te aibă în mașină și înveți o groază de lucruri de la ei.

11.Rakia și burek

Pentru că nu există călătorie fără experiență culinară tradițională, nu pleca din Albania fără să încerci rakia și burek.  Rakia este un fel de țuică însă e făcută din struguri iar burek este o plăcintă de inspirație turcească care în mod obișnuit se mănâncă cu un iaurt. Apropo, știai că iaurturile din Albania sunt toate. Dacă alegi să mănânci burek, cere și un iaurt.

burek_with_yogurt.jpg

12. Mijloacele de transport

În Albania înveți că dacă ai un orar nu înseamnă neapărat că îl și respecți. Așa că așteaptă-te ca șoferii să te fluiere ca să te atenționeze că pleacă și așteaptă-te ca autobuzul să nu pornească decât când e plin. Nu vei primi bilet. Există o persoană înauntru care merge la fiecare pasager și adună banii. Dacă nu ai suficienți bănuți, revin-o la punctul 9 și nu uita să negociezi.Dacă mergi vara cu autobuzul nu te aștepta la aer condiționat. Și fii pregătit pentru câteva ore bune de stat în autobuz. Spre exemplu, noi am făcut 250 de km în 6 ore și cred că în bus erau vreo 35 de grade. Nu te panica, citește punctul 10.

13.Nu aștepta bon fiscal.

În Albania nu vei primi bonuri fiscale. Făcând autostop am aflat că pentru localnici e  mult mai simplu să plătească doar când sunt prinși sau să ofere mită decât să fie corecți și să plătească taxe lunar.

Cel mai probabil motivul pentru care mulți oameni consideră Albania ca fiind o țară nesigură este pentru că nu au fost acolo. Problemele existente acolo sunt probleme care se regăsesc în toate țările doar că nu sunt atât de vizibile ca în Albania. Iți dau un sfat: nu crede până nu vezi. Te pot doar asigura că estul poate fi mai sigur decât vestul.

Care este țara ta preferată din Balcani?


4 thoughts on “De ce să nu mergi în Albania?

 1. Am fost în Albania acum doi ani. Este România anilor ’90-’95 adică, așa cum ai scris tu, o țară încă virgină. Mâncărurile au încă gust și se pot face o groază de lucruri la prețuri mai mult decât acceptabile.
  Personal, nu am rămas încântat de rakia – țuica noastră e mai bună (poate sunt eu naționalist) 🙂

  Mi-ai dat o idee să scriu la un momentat dat un articol despre Albania.

  Se ajunge destul de simplu din Grecia (Corfu) – 2 ore cu feribotul 😉

  Like

  1. Mă bucur că te-am inspirat. Eu am rămas absolut fermecată de ceea ce am găsit acolo. De la oameni la plajă. Eu am băut o rakia din struguri și cu miere și mi-a plăcut că nu se sințea foarte tare tăria. Am ajuns acolo după vreo 9-10h pe care le-am făcut cu ferry-ul din Italia. 🙂
   Succes pe mai departe!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s