De ce să nu mergi în Albania?

Albania este “o țară foarte săracă, oamenii nu sunt tocmai civilizați, există mafie, droguri, etc.” Prostii! Singurul motiv pentru care ai putea-o exclude este teama de a te îndrăgosti de ea. Și crede-mă că te vei îndrăgosti de ea!

M-am întors din Balcani în urmă cu puțină vreme și pot să te asigur că Albania este cea mai naturală, sălbatică, frumoasă și sigură țară balcanică.
Înainte să plec spre ea am auzit o mulțime de prejudecăți însă toate astea m-au făcut să-mi doresc și mai tare să descopăr această “junglă”. Am stat doar 5 zile în Albania însă au fost suficiente cât să mă facă să-mi doresc să mă întorc. Mai jos aveți câteva concluzii despre frumoasa țară și vă las pe voi să-mi spuneți dacă o considerați sigură sau nu:

1. Este o țară ieftină

Am mâncat la restaurant cu mai puțin de 4€ de persoană, o masă de prânz (supă, fel principal și apă). Îți recomand să încerci restaurantele și mâncărurile pe bază de pește deoarece sunt delicioase. Pentru că bucătăria lor are și influențe italienești, pizza lor este foarte bună (și ieftină!). Spre exemplu, pentru o pizza Margherita am plătit 3,5€.

2. Este virgină. Încă.

Dacă te-ai săturat de plaje supra aglomerate, de prețuri pentru turiști, de gălăgie și mizerie, Albania este destinația de care ai nevoie.

3. Albanezii sunt minunați

Am mai întâlnit oameni simpatici, însă albanezii sunt cei mai cei. Asta probabil se datorează și faptului că nu sunt obișnuiți să vadă prea mulți turiști prin zonă iar când îi văd profită de asta și pun o mulțime de întrebări sau ți se poate întâmpla chiar să te invite la masă. Sunt foarte ospitalieri, zâmbăreți, dispuși să te ajute. Majoritatea vorbesc limba engleză la nivel începător și dacă nu, te poți ajuta și de gesturi.

4. Localnicii cultivă marijuana.

Da, ai citit bine. Este un adevărat business al marijuanei prin care chiar și poliția primește un procentaj după vânzarea ei. Din ce am înțeles de la localnici, pe câmpii există plantații întregi de marijuana. Iar pentru că la un moment dat erau foarte mulți producători, prețul a ajuns la 300€/kg

5. Nu există reguli de circulație.

Dacă ești obișnuit să treci pe zebră sau pe culoarea verde, țin să te anunț că nu ai sorți de izbândă acolo. Trebuie să te comporți ca un localnic dacă vrei să supraviețuiești în trafic. (Spre exemplu,  nu treci pe zebră și treci pe roșu). Tot legat de trafic, am observat că obișnuiesc să claxoneze orice, de la păsări la oameni. Personal, aș include modalitatea de conducere la categorii de risc, șoferii fiind foarte grăbiți. O chestie interesantă pe care am observat-o este că șoferii obișnuies să facă depășiri chiar înainte de curbe iar pentru a preveni cealaltă mașină care se află pe contrasens, claxonează.

6. Marea este splendid de curată.

A fost pentru prima dată când am văzut o mare de o asemenea culoare (vezi fotografia mai jos, needitată). 13989438_1170094493031836_1893580494_nNu știu dacă știai însă Albania este străbătută de două mări: Marea Adriatica și Marea Ionică. Cele mai frumoase și curate ape și plaje sunt cele cu deschidere la Marea Ionică. Îți recomand toată coasta de sud-vest, începând cu Vlora și terminând cu Saranda.

7. Plajele sunt stâncoase.

Înainte de a alege Albania ca destinație de vacanță, asigură-te că ai încălțăminte de apă. Eu am uitat acest detaliu și l-am simțit destul de bine în propriile tălpi. 🙂 Totuși, dacă preferi o plajă nisipoasă, îți recomand plaja Ksamil care te va fermeca. Este cea mai cunoscută plajă.

8.Nu există prea multă bătaie de cap cu formalități

Dacă ești Cetățean UE poți intra doar cu buletinul, nu ai nevoie de pașaport.
Albania tinde spre aderarea la UE, aderare care parte destul de dificilă în principal din cauza corupției, problema de care s-au plâns majoritatea localnicilor cu care am povestit.

9. Negociază.

La rafturi nu prea se găsesc prețuri afișate așa că prețurile se pot negocia.

10.Fă autostop

Este unul dintre cele mai plăcute aspecte, din punctul meu de vedere. Este un foarte ușor și ieftin mijloc de a te deplasa. Și crede-mă, poate fi cea mai plăcută modalitate de a întâlni oameni buni și frumoși. Spre exemplu, eu am întâlnit oameni care m-au invitat la restaurant să mănânc.

11.Rakia și burek

Incearcă neapărat ceva tradițional: Renumita rakia (un fel de țuică însă e făcută din struguri), și burek. Dacă alegi să mănânci burek, cere și un iaurt. Vei fi surprins să vezi că toate iaurturile lor sunt băubile.

12. Mijloacele de transport

În Albania înveți că dacă ai un orar nu înseamnă neapărat că îl și respecți. Așa că așteaptă-te ca șoferii să te fluiere ca să te atenționeze că pleacă și așteaptă-te ca autobuzul să nu pornească decât când e plin. Nu vei primi bilet. Există o persoană înauntru care merge la fiecare pasager și adună banii. Dacă nu ai suficienți bănuți, revin-o la punctul 9 și nu uita să negociezi.Dacă mergi vara cu autobuzul nu te aștepta la aer condiționat. Și fii pregătit pentru câteva ore bune de stat în autobuz. Spre exemplu, eu am făcut 250 de km în 6 ore și cred că în bus erau vreo 35 de grade.Nu te panica, citește punctul 10.

13.Nu aștepta bon fiscal.

În Albania nu vei primi bonuri fiscale. Unul dintre localnici mi-a explicat acest aspect spunând că e mult mai simplu pentru ei să plătească doar când sunt prinși sau să ofere mită decât să fie corecți și să plătească taxe lunar.

Cel mai probabil motivul pentru care mulți oameni consideră Albania ca fiind o țară nesigură este pentru că nu au fost acolo. Problemele existente acolo sunt probleme care se regăsesc în toate țările doar că nu sunt atât de vizibile ca în Albania. Iți dau un sfat: nu crede până nu vezi. Te pot doar asigura că estul este mult mai sigur decât vestul.

Și pentru că te-am făcut curios, în curând va urma o postare cu destinații din Albania.

Advertisements

3 thoughts on “De ce să nu mergi în Albania?

 1. Am fost în Albania acum doi ani. Este România anilor ’90-’95 adică, așa cum ai scris tu, o țară încă virgină. Mâncărurile au încă gust și se pot face o groază de lucruri la prețuri mai mult decât acceptabile.
  Personal, nu am rămas încântat de rakia – țuica noastră e mai bună (poate sunt eu naționalist) 🙂

  Mi-ai dat o idee să scriu la un momentat dat un articol despre Albania.

  Se ajunge destul de simplu din Grecia (Corfu) – 2 ore cu feribotul 😉

  Like

  1. Mă bucur că te-am inspirat. Eu am rămas absolut fermecată de ceea ce am găsit acolo. De la oameni la plajă. Eu am băut o rakia din struguri și cu miere și mi-a plăcut că nu se sințea foarte tare tăria. Am ajuns acolo după vreo 9-10h pe care le-am făcut cu ferry-ul din Italia. 🙂
   Succes pe mai departe!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s