24 de ore în Barcelona? Provocare acceptată.

Chiar dacă pentru Barcelona nu vor fi de ajuns niciodată 24 de ore pentru a-i simți arhitectura și cultura catalană, o bună organizare te ajută să iei din acest oraș tot ce are mai bun.

Pentru a te bucura de ea cât mai mult, ai nevoie să îți setezi bine prioritățile alegând activitățile care îți fac plăcere: biserici, parcuri, muzee, arhitectură, mâncare, etc. Nu uita că muzica și mâncarea joacă un rol foarte important în viața de zi cu zi a locuitorilor Barcelonei.

În primul rând, ideal ar fi să te cazezi undeva cât mai aproape de centru, să-ți fie cât mai simplu să te miști în stânga și-n dreapta. Spre exemplu, eu mi-am petrecut noaptea la ACYH, în Placa Catalunya, de unde am făcut 10 minute de mers pe jos până la Casa Batlló.

Acum că ți-ai pus jos bagajul, e timpul să pornești la drum. Însă înainte de asta, vreau să știi că cel mai bun, ușor și ieftin mod de a explora orașul este mersul pe jos.

Dacă totuși preferi mijloacele de transport în comun, mult mai avantajos este să îți faci cardul T-10 cu ajutorul căruia ai 10 călătorii cu autobuzul, metroul sau tramvaiul pentru doar 9,95€. O alternativă mai sportivă ar fi să închiriezi o bicicletă pentru o zi, cu ajutorul căreia să străbați străzile orașului.

Poți explora orașul singur, sau în grup, cu ajutorul unui ghid turistic. În Barcelona există două tipuri de tururi gratuite: Free Gaudi&Modernism Tour și Free Tour of Barcelona. Așa cum le spune și denumirea, ele sunt gratuite, însă la sfârșit, dacă ți-a plăcut, poți să le donezi niște bani. Mai multe informații despre asta găsești aici.

Bun. Să pornim la drum.

Pe lângă clima, cultura și arhitectura Barcelonei, orașul este cunoscut și pentru cafeaua de specialitate. Îți recomand să bei o cafea bună la Nømad Cøffee.


Barista de aici a câștigat campionatul de barista din Spania de două ori, astfel că pregătirea lui nu lasă de dorit. Completează-ți micul dejun cu o prăjitură.


Începe-ți ziua într-un mod unic și colorat, în Park Güell. Toate detaliile prezente în acest parc și culorile lui frumoase, vii, fac ca acesta să fie unul unic în lume.

Park Guell in Barcelona, Spain.
Park Guell in Barcelona, Spain.


 La intrare, sunt două căsuțe cu acoperișuri curbate care îi dau impresia că sunt decupate din basme. Parcul este împărțit în două segmente: unul gratuit și unul plăit. Cel plătit deține arhitectura pe care Gaudi a realizat-o pentru familia Güell iar biletul de intrare costa 8€.

Cel mai rapid mod de a ajunge aici, mai ales că trebuie să câștigi timp, este cu autobuzul 24, pe care îl iei din Placa Catalunya.

Apoi continuă-ți plimbarea spre Sagrada Familia, frumoasa catedrală proiectată de Antoni Gaudi. Deși Construcția ei nu este finalizată ( a fost începută în anul 1882 și se va finaliza în anul 2026), ea este cea mai faimoasă biserică din Spania.

img_1034
Sursa: Google images

Elementele bisericii sunt inspirate din natură, însă ceea ce este absolut ieșit din tipar la ea, este diversitatea materialelor folosite la realizarea acestei biserici: ceramică, fier, plastic, mozaic, etc.

Dacă vrei să vizitezi Sagrada Familia, fă-ți o rezervare online pentru bilet. Asta te scutește de statul la rând de cel puțin o oră. Prețul biletului este de 15€. Dacă vrei o vedere panoramică asupra orașului, pentru 7€ în plus, poți urca în turn.

Continuă-ți plimbarea pe Passeig de Gracia, una dintre cele mai cunoscute bulevarde din Barcelona datorită prezenței aici a unor clădiri realizate de arhitecți celebri:

Casa Mulleras, la numărul 37, proiectată de Luis Domenech i Montaner;

Casa Amatller, la numărul 41, proiectată de Josep Puig i Cadafalch;


Casa Batlló, la numărui 43, proiectată de faimosul Antoni Gaudi.

Casa Milà sau “La Pedrera“, pe partea opusă a străzii, este cea mai mare clădire de locuit proiectată de Gaudi. Este o clădire specială care datorită fațadei sale seamănă cu o stâncă sculptată.Dintre aceste clădiri, îți recomand să intri în Casa Batlló. Deși trebuie să aștepți la coadă cel puțin 30 de minute și biletul costă 21,50€, arhitectura casei este spectaculoasă.

Ea revoluționează tot ce știai până acum despre arhitectura unei case: geamurile nu mai sunt dreptunghiulare, mozaicul e “aruncat” aiurea pe pereți, pereții nu mai au colțuri, etc. Gaudi a avut ca sursă de inspirație formele și culorile vieții marine, așa că fațada casei arată de parcă ar fi realizată din oase și cranii.
Pentru a simți cu adevărat ce înseamnă Barcelona, trebuie să cobori pe La Rambla– cel mai cunoscut bulevard al Barcelonei. Cu o lungime de 2 km, trece prin inima orașului unind Placa Catalunya de statuia lui Cristofor Columb.Pe lângă numeroși artiști prezenți aici, și numeroasele restaurante, aici găsești mici magazine cu haine și bijuterii făcute manual.


Nu poți pleca din Barcelona fără o vizită La Boqueria, faimoasa piață locală unde găsești fructe și legume proaspete, sucuri naturale, brânză și mâncare gătită.Îți recomand să cumperi ceva de aici și să te pregătești de un picnic pe malul mării.

Până la malul marii, treci prin Barri Gotic, cartierul vechi al orașului, cunoscut datorită străzilor înguste și clădirilor înalte și vechi. Picasso a trăit și a lucrat aici.
Termină-ți ziua pe măsură, în port, pe unde te poți plimba, poți mânca tapas sau poți să ai un picnic întregit de o sticlă cu vin.


Dacă vrei ceva mai romantic, poți privi apusul sau poți opta pentru degustarea mâncarurilor spaniole de la numeroasele restaurante pe care le găsești aproape de plaja Barcelonetta.

Dacă timpul îți permite, fă o vizită Castelului Montjuic pentru un apus memorabil. Castelul prinde viața datorită jocului luminilor Fântânii Magice.

Vezi? Cu puțină organizare totul este posibil.

Misiune posibilă. Misiune completă.

Care e partea ta preferată din Barcelona?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.