8 lucruri pe care NU ar trebui să le faci când călătorești în Thailanda

Într-o țară atât de mare precum Thailanda, care oferă mii de activități, este destul de greu să te decizi asupra a ceea ce să faci sau să nu faci. Pe de altă parte, trebuie să ții cont de diferența lor culturală, astfel că ceva considerat de tine ca fiind normal, în Thailanda poate fi considerat ca fiind de prost gust. Unele activități oferite turiștilor, precum învățarea să gătești mâncare Thai e absolut normală, iar altele, deși foarte promovate, precum călărirea de elefanți, au în spate un turism nesănătos. Și partea proastă este că acestea din urmă sunt foarte promovate de către agențiile de turism, astfel că singura mustrare pe care o vei avea, va fi una de conștiință.

DSC_1257.JPG

Mai jos am făcut o listă cu ceea ce mi-ar fi plăcut să știu înainte să merg în Thailanda, și ceea ce nu ar trebui să faci dacă te decizi să o vizitezi, pentru a le respecta cultura:

  1. Picioarele

Să te urci pe clădiri sau balustrade și să arăți cu picioarele către oameni sau locuri, este considerat un gest foarte nepoliticos. Nu știu dacă știai, dar picioarele sunt considerate în cultura Buddhistă ca fiind cea mai murdară parte a corpului, așa că ai face bine să nu îți îndrepți picioarele către călugări, să nu închizi ușa cu picioarele sau să nu lovești pe cineva cu piciorul. Dacă îți arăți talpa piciorului către un thailandez, este una dintre cele mai ofensative gesturi pe care le poți face. Și dacă faci asta în timpul unei discuții aprinse sau contradictorii, cu siguranță ar duce la violență. Din fericire, thailandezii sunt obișnuiți cu străinii care nu le înțeleg culura prea bine și orice incident accidental cu piciorul (de exemplu să stai picior peste picior când citești și îți arăți talpa piciorului), va fi considerat un pas greșit făcut de un turist ignorant.

  1. Despre călugări

31798838512_caeb5b2779_o

În general, călugărilor le face placere să vorbească cu turiștii. Și chiar dacă ți se vor părea niște oameni simpatici și prietenoși, dacă ești femeie nu îi atinge! Ei nu au voie sa atingă femei. Așa că dacă vrei să le oferi ceva, pune-l pe jos iar ei il vor ridica. Dacă ești bărbat și ții neapărat să îi îmbrățișezi, poți să faci asta.

  1. Despre rege

Thailanda este în doliu național după ce le-a murit regele, în data de 13 Octombrie 2016. L-au iubit foarte multe, așa că ar fi bine să nu faci niciun fel de glumă la adresa lui. Mai mult, ai putea chiar să nu îl aduci în discuție.Dacă spui ceva rău despre el sau faci ceva nepotrivit (spre exemplu să îi mâzgălețti portretul), poți fi închis în închisoare pentru 15 ani.

4.Nu intra încălțat în unele clădiri

il_570xn-653345904_4g17

Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat la localnici, a fost ca majoritatea purta sandale sau șlapi. Chiar dacă temepraturile le sunt mai scăzute, poartă șosete cu șlapi. Știi de ce? Pentru că ele sunt simplu de dat jos. În unele clădiri precum temple, restaurant sau chiar hoteluri, este obligatoriu să te descalți, să îți lași partea murdară afară din încăpere. Dacă la intrarea într-o clădire vezi grămezi de încălțăminte, este un semn că trebuie să te descalți.

  1. Nu te uita ciudat la oameni

Thailanda mai are și denumirea de “Țara Zâmbetelor” pentru un motiv bine întemeiat: majoritatea oamenilor zâmbesc! Știu că asta poate părea dubios la început, așa mi s-a părut și mie, dar oamenii sunt foarte drăguți, interesați de tine și dornici să îți dea sfaturi. Nu privi acest gest ca fiind unul ciudat, mai degrabă oferă-le un zâmbet înapoi.

6.Nu te încrede în taximetriști

DSC_0933.JPG

Mulți taximetriști sau șoferi de tuk tuk  îți vor spune că unele obiective turistice, ca de exemplu templele sunt închise. Asta pentru că vor să îți recomande altceva, de unde au și ei un comision. Înainte să iei decizia de a-ți schimba planul, asigură-te că șoferul a fost sincer cu tine.

7.Călărirea de elefanți

În cultura thailandeză elefantul este un simbol național. Știu că ți se poate părea minunat să stai pe un elefant în timp ce el ia cu trompa apă și te stropește, sau să îl privești făcând trucuri dar astfel de activități înseamnă de fapt  exploatarea lui. Și din păcate, se practică aceste activități în Thailanda. Așa că dacă vrei să petreci o zi cu elefanții, caută companii care îți oferă experiențe plăcute cu ei dar nu încuraja călărirea lor! Mai multe despre elefanți găsești în articolul pe care l-am scris aici.

8.Tribul femeilor cu gât lung

3734130926_67e7447b62_b

Cu siguranță poza de mai sus, cu femeile care au inele în jurul gâtului pentru a-și lungi gâtul ți se pare interesantă și probabil ești curios să aflii de ce au ales acest stil de viață. Ca să îți faci o idee despre ele, trebuie să știi că femeile din tribul The Karen sunt din Bruma și sunt refugiate în Thailanda. Nu au absolut niciun statut legal și sunt foarte limitate în ceea ce le privește modul de viață. Singurul lor venit este din ceea ce vând turiștilor care le vizitează. În mod tradițional, doar unele femei născute într-o anumită perioadă a lunii trebuiau să poarte aceste inele. Însă astăzi, pentru că pot face bani din asta ( turiștii plătesc ca să le vadă), tot mai multe femei doresc să poarte astfel de inele în jurul gâtului. Inelele de fapt nu le întind gâtul, ci greutatea lor pune presiune pe clavicule și omoplați, cauzând, de la un anumit punct, daune fizice permanente. Spre exemple, fetele încep să poarte inele de la vârsta de 5 sau 6 ani iar la 15 ani li să oferă opțiunea să continue această tradiție sau să renunțe la ea. Dacă aleg să o contine și în adolescență, nu vor mai putea să le înlăture pentru că mușchii gâtului nu vor mai fi suficient de puternici să le susțină capul, iar traheea ar putea să se rupă . Există multe companii care oferă astfel de excursii la triburi dar  înainte să te decizi dacă să mergi sau nu, gândește-te că ai nevoie să lucrezi la moralul și compasiunea ta.

Dacă ai călătorit în Thailanda și ai și alte sfaturi, aștept să mi le spui. Dacă nu, nu uita să ții cont de ceea ce am scris mai sus și te asigur că vacanța ta acolo va fi una memorabilă.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.