Câteva lucruri de știut înainte să-ți plănuiești următoarea vacanță în Singapore

Prosperul oraș liliputan din Sud Estul Asiei, Singapore, nu se compară cu nimic din ceea ce am vazut până acum atât în Asia cât și în Europa. Este extrem de dezvoltat și curat,  construit într-un stil futurist și aranjat cu o meticulozitate și o perfecțiune de nedescris.  Deși are dimensiuni reduse (700km pătrați) nu te lăsa păcălit de dimensiunile sale mici deoarece Singapore are atât de multe de oferit încât cel mai probabil după prima ta călătorie aici te vei trezi plănuind-o deja pe următoarea.

DSC_2921_1024x683

Mai jos ai 13 lucruri bune de știut înainte să-ți plănuiești o călătorie în Sinagpore:

1. Cât timp să-i aloci?

Una peste alta, noi am stat în Singapore 8 nopți, însă trebuie să recunosc că m-aș mai întoarce pentru câteva nopți. În funcție de interesele tale îți poți aloca între 3-5 zile pentru a explora orașul.

singapore

2. Când și cum obții viza?

Viza se obține foarte ușor, în aeroport, la aterizare. Este gratuită și o primești pentru 90 de zile. O poți obține și din graniță, dacă faci trecerea cu mașina sau cu autobuzul dinspre Malaysia.

3. Bani, bani și iarăși bani.

Din păcate, anul 2018 este al 5-lea an consecutiv în care Singapore a fost declarat ca fiind cel mai scump oraș din lume. Este scump atât costul de viață cât și prețul imobilelor. Ca și etalon pentru prețuri, poți lua  prețurile din Europa de Vest.

plimbare in singapore

4. Cum să explorezi orașul?

Una dintre modalitățile cele mai sigure de deplasare este MRT-ul adică metroul, care este foarte bine organizat, accesibil la preț (aproximativ 0.80$-1.50$) și dotat cu aer condiționat. Dacă îți place mersul pe jos, îți recomand să îți iei încălțăminte comodă și să încerci să te deplasezi pe jos, pentru că e foarte plăcut și unic să observi meticulozitatea orașului.  O alternativă este folosirea taxi-ului sau a Uber-ului însă la ore la vârf poate deveni destul de costisitor.

orasul singapore

5. (S)engleza.

Da, ai citit bine. Sengleza este engleza singaporeză, limba vorbită de majoritatea localnicilor care este un mix între engleză, malay, tamil și chineza mandarină.  Dacă ai totuși întrebări, oricine de pe stradă îți poate răspunde la ele, în engleză.

6. Veeerdeee.

Unul dintre lucrurile care mi-au sărit în ochi încă de la prima vizită aici, a fost să observ cât de verde este orașul.

verde in singapore

Aproape jumătate din suprafața orașului este acoperită de parcuri și grădini.

LRM_EXPORT_20180620_001459_512x768

7. Clima

Lunile Noiembrie și Decembrie sunt cele în care musonul aduce precipitații bogate. În restul anului temperatura este constantă (aproximativ 30 de grade) iar umiditatea este relativ scăzută (peste 50%). Totuși, este bine să ai la tine o umbrela sau o pelerină de ploaie pentru că vremea este foarte schimbătoare și poate diferi de la oră la oră.

8. Siguranța

Singapore este bine cunoscut ca fiind statul cel mai puțin corupt din lume. Mai mult, umblă o vorbă-n târg cum că dacă îți pierzi portmoneul undeva pe stradă, intră la prima secție de poliție iar portmoneul tău va fi deja acolo. Așa că dacă te prinde ora 4 dimineața în oraș, poți pleca singur/ă spre casă. Totuși, e bine să fii prudent în special la înșelătoriile pentru turiști.

LRM_EXPORT_20180620_000825_1024x768

9. Despre mall-uri

Singapore îți poate lăsa impresia că este un stat construit într-un centru comercial. Pentru a se feri de umiditatea ridicată, localnicii aleg să își petreacă o mare parte din timpul liber în mall-uri, la cafenele sau în cinematografe. Singapore este destinația ideală pentru cei pasionați de cumpărături. Principala arteră o poți găsi pe Orchard Road unde ai atât magazine luxoase precum Gucci sau Armani cât și altele mai accesibile ca Zara sau H&M. Noi am folosit mall-urile de fiecare data când umiditatea și căldura erau prea apăsătoare și voiam să ne răcorim.

  1. Unde mănânci?

Paradoxal prețurilor ridicate practicate, mâncarea poate fi foarte accesibilă (2-4$), dacă alegi să mănânci în centre hawker care sunt food court-uri special amenajate cu mâncare din toate colțurile Asiei. Evident, predominantă este mâncarea chinezească dar poți găsi și indoneziană sau indiană. Pentru cei dispuși să bage mâna mai adânc în portmoneu, se găsesc și restaurante unde prețurile pot ajunge până la 100$.

unde sa mananci in singapore
LRM_EXPORT_20180620_002450_576x768

10. Ce să bei?

Am vești bune! Apa de la robinet este perfect potabilă, așa că cel mai simplu și ieftin este să ai la tine o sticlă de apă pe care o poți umple ulterior. Hidratează-te și bea destulă apă pe timpul zilei! Alcoolul este foarte scump, mai scump decât mâncarea.

11. Regula scărilor rulante

O regulă nescrisă însă una pe care aș duce-o acasă este ca oamenii să formeze un rând pe partea stângă a scărilor rulante astfel încât persoanele care se grăbesc să le poată depăși pe partea dreaptă fără să le deranjeze.

12. Grijă mare la amenzi

Una dintre metodele prin care Singapore a reuși să își disciplineze localnicii a fost aplicarea amenzilor usturătoare. Grijă mare cu mestecatul de gumă în public, cu fumatul, aruncatul de gunoi pe stradă sau cu mâncatul în mijloacele de transport în comun. Amenzile sunt usturătoare și reale. (1 S$ = 3 RON).

Amenzi in Singapore

13. Unde să te bronzezi?

Singapore nu are nicio plajă naturală însă localnicii au găsit rapid soluții și au creat plaje precum Sentosa, cu nisip adus din Malaysia. Insula Sentosa este situată la doar la câțiva kilometri de oraș și o poți accesa cu metroul, cu telecabina sau chiar pe jos.

  1. Ce să vezi aici?

În primul rând, trebuie să știi că zborurile către Singapore sunt foarte accesibile din Atena (aproximativ 200 euro). Orașul oferă multe atracții turistice gratuite cum ar fi Gardens by the Bay, China Town, Little India, centrul orașului sau plaja Sentosa.

LRM_EXPORT_20180619_235234_1024x683
DSC_3883_1024x683
Little India in Singapore
LRM_EXPORT_20180614_203309_512x768
LRM_EXPORT_20180620_001047_512x768

Singapore  este un oraș frumos și plăcut de explorat. Este un oraș în care m-aș întoarce mereu pentru a vedea că lucrurile se pot întâmpla dacă se vrea și că există locuri în lume unde lucrurile par că merg de la sine.

LRM_EXPORT_20180614_004307_1024x683

Cu toate astea, atenția și energia localnicilor este în special asupra vieții profesionale și asupra salvării timpului liber (dacă îl au).

DSC_2888_1024x683

Este foarte normal ca oamenii pe stradă să fie cu nasul în telefoane, să se miște robotizați sau să se uite la filme în mijloacele de transport în comun.

Dacă plănuiești o excursie în Singapore, îți recomand să citești aici 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci în Singapore dacă vrei să ai o experiență plăcută.


3 thoughts on “Câteva lucruri de știut înainte să-ți plănuiești următoarea vacanță în Singapore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s