Sentimente despre care vorbim și despre care nu (prea) vorbim în timpul călătoriilor

Călătoriile, indiferent dacă sunt pe termen scurt, lung sau nedeterminat, vin la pachet cu o mulțime de sentimente complexe și diferite.

Mai jos am scris o listă cu câteva dintre sentimentele care ne încearcă când suntem pe drum. Ordinea lor este irelevantă, relevant este faptul că nu sunt doar sentimente de fericire și bucurie (ca în majoritatea fotografiilor de pe rețelele de socializare), sunt și sentimente despre care alegem să nu prea vorbim sau le ascundem fie de teama de a ne arăta vulnerabili fie cu speranța că ele vor dispărea.

Uimire– fie că ajungem pentru prima dată într-un loc, ne ștergem frunțile de prima sudoare creată de jungla tropicală, intrăm într-un muzeu nou sau dăm peste culturi diferite, ne lăsăm copleșiti de noul pe care îl vedem, îl simțim și pe care abia așteptăm să îl împărtășim și cu alții. Tot ceea ce putem spune este “wow”. Cel puțin așa am fost eu când am descoperit mango sticky rice-ul (mango cu orez lipicios) și dintr-o dată mi se păruse cel mai delicios desert din lume. Să nu mai spun că zâmbetele thailandezilor îmi făceau zilele mai pozitive.

dsc_1547

Frustrare– fie că pierzi bilete de avion sau ceri ajutor care nu îți poate fi oferit pentru că pur și simplu nu vorbiți aceeași limbă, mai devreme sau mai tarziu găsim motive să ne simțim frustrați. Prima dată am simțit asta în Nice, în Franța când priveam un concurs de salsa pe plajă, la doar 10 metri de locuri unde se spărgeau valurile mării. Am simțit frustrare pentru că nu puteam să împărtășesc momentul de liniște, de pasiune și emoțiile cu cei dragi mie. Încă îl mai simt de fiecare dată când stau câte o oră în magazin ca să îmi încarc cartela de telefon pentru că nimeni nu înțelege nici ce zic, nici ce traduc, nici ce desenez.

Satisfacție– nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl avem când suntem la doar un click distanță de a ne confirma următorul bilet de zbor sau următoarele nopți de cazare într-o destinație la care visam de ceva vreme.

Apartenență– în primele zile dintr-o destinație e posibil să simțim că ni e potrivește mănușă, că este ceea ce căutăm, că poate fi numită acasă cel puțin pentru o perioadă de timp. Dintr-o dată oamenii de aici sunt cei mai faini și cei mai prietenoși pe care i-am întâlnit, cafenelele sunt mai primitoare și mai chic decât cele de acasă iar mâncarea e absolut ideală pentru stomacul și papilele noastre gustative.

Sentimentul că trăim– că trăim în prezent și ne bucurăm de fiecare moment fără să ne gândim prea mult la trecut sau la viitor, fără să ne facem planuri. Lăsăm timpul să decidă pentru noi și să ne ofere experiențe care ne cresc adrenalina din corp și ne pun zâmbete pe buze.

2018-10-15 07.12.17 1_450x600.jpg

Dor– de la dorul de familie sau prieteni și până la dorul de mâncarea de acasă, avem o mulțime de motive pentru care simțim asta. Unii dintre noi fug de el, alții dau un telefon sau un apel video acasă și îl rezolvă, alții lasă lacrimile să îl șteargă. Mi-a fost dor de cele mai ciudate lucruri, lucruri care nu mi-au placut, cum ar fi frigul. A simți dor e bine, înseamnă că încă suntem umani.

Repulsie- viața bate filmul și planurile. Dacă nu ai ieșit prea des din zona ta de confort dezgustul poate să apară dacă ajungi prin țări care au tabieturi mult prea diferite față de cele cu care ești obișnuit. Ți se poate părea dezgustător să mănânci într-un local unde mai trece câte un șoarece din când în când pe sub scaun; ți se poate părea dezgustător să vezi cum tratează unii animalele sau oamenii inferiori lor; sau să stai la masă cu oameni care se scobesc în nas în timp ce mănâncă.

LRM_EXPORT_20180828_072345_1024x683

Acceptare– în călătorii întâlnim multe situații care am vrea să nu fie așa cum sunt. În adâncul sufletului știm că frumusețea stă în contraste și decidem să apreciem și să acceptăm diferențele culturale așa cum sunt ele. Eram într-un autobuz local din Vietnam când am văzut-o pe tanti cum și-a scos din buzunarul rochiei un pachet, făcut din frunze. Credeam că frunzele erau doar învelișul și eram curioasă ce are dedesubt. Dedesubt avea tot frunze, din care a luat o mușcătură zdravănă. Am văzut femei lovite, copii bătuți și pedepsiți pentru că erau prea…copii. Și nu am putut face nimic. Am putut doar să accept situația așa cum este, să o împachetez și să o pun într-un sertar special numit “diferențe culturale”.

LRM_EXPORT_20180828_070615_1024x683

Tristețe– călătoriile înseamnă desprindere de familie, de prieteni și de confort pentru o perioadă de timp iar astea ne pot face să ne simțim triști. Tot triști ne vor face să ne simțim și întoarecerea acasă și abandonarea noilor prieteni pe care tocmai ni i-am făcut și cu care am împărtășit atât de multe experiențe.

sad-505857_960_720
pixabay.com

Supererou– a călători este un privilegiu pe care cei mai mulți dintre noi nu îl au și nici nu îl vor avea. Când realizezi asta simți că ai super puteri și că poți obține tot ceea ce vrei în viață. Înconjurat de oameni minunați care au același visuri ca și tine crezi că poți schimba lumea și încerci să îi motivezi și pe cei care vor să fie ca tine însă nu au curajul să o facă. Credem în puterea exemplului.

DSC_4594-01_800x533

Teamă– teama este un sentiment bun, un semn că încă suntem în viață și că suntem pe punctul de a face ceva ieșit din zona noastră de confort. De multe ori ne trezim față în față cu unele decizii pe care trebuie să luăm însă de cealaltă parte a lor este teama care ne face să le amânăm. Câteodată ne este teamă să luăm un autobuz local, să încercăm un anumit tip de mâncare, să avem încredere sau să ne lăsăm purtați de val.

Iubire– o iubire puternică care vine din toate părțile. Putem simți iubire pentru un loc nou, față de un prieten nou sau ne putem chiar îndrăgosti de o privire, de un gest, de o persoană cu care abia petrecem timp. Totul e frumos, mai puțin momentul când decidem să ne continuăm drumul și să lăsăm iubirea în urmă.

Singurătate– din pacate, avem și momente când ne simțim singuri, chiar dacă suntem înconjurați de o mulțime de oameni. Plecăm spre cele mai frumoase răsărituri sau apusuri unde ne trezim că suntem singuri, goi, plini de gânduri și uităm poza de ansamblu.

IMG_4105

Curaj– Chiar dacă mulți își doresc să călătorească, majoritatea nu o vor face pentru ca nu au curajul să iasă din zona de confort și să îmbrățișeze necunoscutul. Tu ești unul care a avut curaj și știi în adâncul sufletului că de asta ai nevoie când te arunci într-o aventură ca asta, mai ales pe termen nelimitat, de mult curaj.

Călătoriile includ un mix de sentimente în care predomină cele pozitive. Altfel nu le-am mai face. Însă farmecul lor este dat tocmai de contrastul de sentimente, cele care ne fac să ne simțim în vârful lumii ca niște supereroi și cele care ne aruncă în cele mai adânci gânduri și ne fac să ne simțim atât de mici. De aici naștem o mulțime de întrebări ale căror răspunsuri le găsim tot pe drum. Sau cel puțin sperăm asta.

Cu ce fel de sentimente te-ai confruntat de-a lungul călătoriilor tale? Ai avut parte și de sentimente mai puțin plăcute? Cum ai trecut peste ele?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s