6 efecte negative pe care social media le are asupra călătoriilor

Dacă în trecut călătoriile însemnau deconectarea de stres, de griji și de rețelele de socializare precum și timp mai calitativ petrecut în natură și cu cei dragi, astăzi relația lor cu rețelele de socializare este una tot mai dependentă. Pentru că în momentul în care social media și platformele de socializare ne-au apărut în cale s-au schimbat și călătoriile noastre drastic.  Cum? Uite așa:

 1. Folosim internetul pentru a ne găsi următoarea destinație turistică:

Aici există două categorii de persoane afectate de social media: cei care își aleg destinația pentru că apare în multe postări pe rețelele de socializare și dă bine și cei care se cred mai “cool” și aleg destinații mai puțin cunoscute turiștilor.

Sunt convinsă că ți s-a întâmplat și ție să scrollezi Facebook-ul și să dai peste o poză care să te fi făcut să zici că vrei și tu acolo. Uite așa, inconștient, suntem influențați de social media când ne alegem destinația turistică.

      2. Turismul a devenit mult mai accesibil (poate prea accesibil):

Călătoriile au devenit mult mai accesibile datorită companiilor aeriene low cost precum și a site-urilor alternative hotelurilor precum AirBnb sau Couchsurfing.  Despre cum să călătorești ieftin am scris aici. Mai mult, 72% dintre mileniali declară că plănuiesc să călătorească mai mult pe viitor, în comparație cu 40% care declară că vor să aibă copii pe viitor. După cum vezi, numărul călătorilor se află în creștere. Păi și ce-i rău în asta, te întrebi? Sigur, turismul reprezintă o sursă de venit pentru fiecare țară însă acum vreau subliniez câteva dintre dezavantajele turismului în masă:

 • Are impact negativ asupra vieților localnicilor care pot găsi greu chirii datorită numărului mare de locatori care refuză să își închirieze casele pe termen lung localnicilor, preferându-le pecele pe termen scurt pentru turiști;
 • „Viața autentică” se mulează pe cererea turiștilor- Ca și exemplu ai Bali, în special Ubud, unde totul este organic, verde, yoga și zen. Magazine cu alimente sau piețe locale se transformă în magazine și piețe de magneți, cărți poștale sau de haine.
Ubud rice paddies

 • Se schimbă ecosistemul și structura locurilor. Spre exemplu, celebra plajă Maya Bay care a devenit cunoscută pe tot mapamondul datorită lui Leonardo DiCaprio în filmul “The Beach” a fost închisă pe perioadă nedeterminată cu scopul de a-i proteja ecosistemul.

      3. Ne setăm așteptări prea mari

E normal să alegem o anumită destinație pentru că este frumoasă. Însă mulți aleg o anumită destinație doar pentru că dă bine în poze. Ai aici o captură de ecran cu “most instagrammable places” luată de pe Google.

most instagrammable places

Asta înseamnă că oamenii chiar caută locuri care arată bine în fotografii. Însă mulți uită că secolul 21 înseamnă secolul în care programele de editat fotografiile pot face minuni. Suntem la un click distanță de la a adăuga un apus, a șterge oameni din fotografii, a șterge celulita de pe picioare sau a curăța plajele de gunoi. Și așa ne clădim speranțe și idei preconcepute care vor lăsa un gust amar odată ajunși la fața locului. Spre exemplu ai aici două fotografii: prima este naturală iar a doua este cea editată.

Photo before and after lightroom

        3. Uităm să socializăm cu cei de lângă noi

Te cerți cu partenerul de călătorie sau te enervezi că ospătarul nu îți servește băutura mai repede? Ce refugiu găsim dacă nu telefonul mobil și Facebook-ul? Ne găsim refugiu în rețelele de socializare și uităm să comunicăm și să trăim în prezent.

Petrecem timp pe telefon

        4. Suntem obsedați de fotografii

Nu mă refer la fotografii care petrec ore în șir pentru un cadru bun. Mă refer la persoanele cărora deși le curg balele, nu gustă prăjitura până nu o pozează și trimit fotografia prietenilor. Inclusiv eu.

Fotografiem mancare

E minunat că putem să ne capturăm și să ne păstrăm amintirile o viață întreagă. Însă ar trebui să facem diferența între călătoriile pe care le facem pentru noi și cele care le facem de fapt pentru a le arăta altora că le facem. De câte ori nu te-ai trezit într-un loc în care după ce ai apăsat declanșatorul aparatului foto ai plecat, fără să teintereseze cultura, istoria sau povestea lui?

 Îmi amintesc că prima mea călătorie a fost când aveam vreo 13 ani și eram limitați la 24 de fotografii (că atâtea aveam pe film) pe care trebuia să le împart cu alții. Nu doar că nu îmi puteam vedea fotografiile instant, însă nici nu îmi permiteam să refac fotografia doar pentrucă îmi bătea vântul părul în ochi.

        5. Ne distrugem creativitatea

Știu, ai văzut pe Instagram o poză în care ea, în Cappadocia fiind, era îmbrăcată într-o rochienuștiudecare, ținea în mână un pahar de șampanie și era într-un balon de aercald, privind în zare. Și acum vrei și tu fix șampania aia, fix rochia aia șifix privirea aia. Nu? Păi nu. Pentru că oricât de mult am încerca să copiem, nu ne va ieși. Inspiră-te dar nu imita.  

cappadoccia

       6. Călătoria nu se termină odată ce ne-am întors din vacanță

Nu doar că postăm poze din călătorii însă mai petrecem și timp scriind recenzii restaurantelor, hotelurilor sau agențiilor de turism. Apropo, un studiu ne arată că ne petrecem aproximativ 3 ore pe zi în fața unui gadget. Asta înseamnă aproximativ 8 ani din viața noastră ne-o petrecem cu ochii în telefon, laptop sau tabletă. Nu sună tocmai bine, nu?

Ca și concluzie, dacă ai citit acest articol înseamnă că ești conectat la cel puțin o platformă de socializare, fie că este Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube, etc. Acest articol nu este scris pentru a te face să renunți la folosirea lor tocmai pentru că ele au ca scop facilitarea vieților noastre. Scopul articolului este de a-ți reaminti să fii un călător responsabil, să călătorești pentru tine și nu pentru alții și să îți tragă mici semnale de alarmă în ceea ce privește social media. Mă aflu și eu în aceeași oală dar în același timp încerc să îmi controlez prezența în online atunci când călătoresc. Însă vezi tu, ca și blogger de călătorii sau fotograf acest lucru este de multe ori greu de realizat.

Tu cum îmbini social media și călătoriile pentru niște călătorii cât mai sănătoase?


7 thoughts on “6 efecte negative pe care social media le are asupra călătoriilor

 1. Eu cred că petrec mai mult de 3 ore pe zi în fața unui gadget. Și nu pentru că-s musai pe internet, dar poate citesc sau scriu sau mai știu eu ce. Sunt, într-adevăr, mult prea multe locurile deja sufocate de turism, am fost anul ăsta în Cinque Terre, am fost la finele lui septembrie și tot s-a dovedit extrem de aglomerat într-una din zilele mele petrecute acolo. Pe cât de multă lume era în sătucuri, pe atât de puțină era pe traseul de hiking dintre Levanto și Monterosoo – clar Cinque Terre atrage mai ales pentru că satele sunt fotogenice, și nu neapărat datorită naturii fantastice din zonă.

  Altfel, și eu am căpătat prostul obicei de a poza ce mănânc sau beau și am zis că renunț la asta. De fapt în general evit să fac fotografii dacă merg în baruri sau restaurante sau hoteluri mai classy, dacă vreau să le fac review apoi iau poze de pe website-ul lor sau pagina lor de Facebook și menționez asta în articol. Știu că mie nu-mi place să mănânc și să fie cineva care se tot fâțâie făcând la poze în jurul meu așa că încerc și eu sa nu fac asta altora. Dar na, depinde de loc, dacă e un local de street food n-am nicio treabă :))

  Liked by 1 person

  1. Să știi că și eu petrec mai mult de 3 ore pe zi cu ochii în ecrane. E bine măcar că mai revenim câteodată cu picioarele pe pământ și conștientizăm unde greșim. Și da, și eu mă simt rușinată când trebuie să fac poze în încăperi sau localuri însă dacă am colaborări legate de blog atunci îmi fac treaba, cu toată rușinea. :))

   Well, da, din cauza asta ajung unele locuri overrated, din păcate. Pe coasta Amalfi ai fost?

   Like

   1. La mine nu-i cazul de colaborări legate de blog așa că n-am „grija” asta :))
    Nu, pe coasta Amalfi n-am ajuns încă. Dar știi cum e, it’s on my list. Ca orice alt loc de pe lumea asta 😀

    Like

 2. Când plec, mă deconeztez aproape total de la social media. Și întotdeauna îmi aduc aminte de fotografiatul platoului când deja e gol.
  Dar când mergi în infotrip, se schimbă situația. Ai niște condiții contractuale care te obligă.

  Like

 3. Sunt total de acord cu tine, nu trebuie sa renuntam la social media, dar e important sa fim constienti de impactul pe care il are asupra calatoriilor noastre. Eu am ineput sa fac asa: in timpul zilei fac fotografii cate imi doresc (desi uneori aleg constient sa admir intai locul, si abia apoi sa scot aparatul), si doar seara la cazare intru pe facebook si instagram, deloc in timpul zilei, ca sa nu imi consum din timpul dedicat vacantei 🙂

  Like

  1. Îmi place cum ți-ai autodisciplinat, aș putea chiar împrumuta asta de la tine. 🙂 Am avut și călătorii în care chiar am fost atât de cuprinsă de live the moment încât nu am făcut poze. Și mai târziu mi-a părut oarecum rău că nu aveam cu ce să îmi colorez articolele.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s