Site icon I Believe in Traveling

6 motive pentru care să vizitezi Hallstatt, sat de poveste.

Hallstatt-pentru unii este un sat simplu, înconjurat de munte însă pentru alții este un sat magic, o bijuterie a zonei Salzkammergut din Austria.
Eu mi-am format de-a lungul timpului o întrebare a cărei răspuns mă ajută să îmi dau seama cât de mult îmi place un anumit loc. Întrebarea este: “M-aș mai întoarce aici?”. În ceea ce privește Hallstatt-ul, răspunsul la întrebare este unul pozitiv.
Localitate veche de peste 7000 de ani și cu doar 800 de locuitori, Hallstatt este într-adevăr unul dintre cele mai frumoase și tradiționale sate din Europa. Aflat în patrimoniul UNESCO este și totodată prima localitate din lume clonată în China (în localitatea Huizhou) care a plătit bani grei pentru aceasta clonare. Pentru că este foarte mic, accesul în sat se face doar pietonal însă există parcări special amenajate unde se poate lăsa mașina.
Când să vizitezi satul?
Deși există numeroase poze pe Internet în care satul arată splendid și iarna, eu l-am vizitat și îți recomand să îl vizitezi tot vara, din două motive: în primul rând, pentru că ai ocazia să vezi contrastul de culori dintre verdele copacilor și culorile florilor pe care le găsești la fiecare casă. Și în al doilea rând, vara ai posibilitatea să faci și mai multe drumeții.
Ce să vezi acolo?
1. Acest peisaj
Principala atracție a Hallstatt-ului este peisajul în sine. Mic, carismatic și pitoresc, satul arată ca unul din basme, înconjurat de lacul Hallstättersee și de lanțul muntos Dachstein.
2.Mina de sare
Salzwelten, cea mai veche mină de sare din lume o găsești aici. Biletul de intrare este cam scump, 26€ de persoană, incluzând coborârea și urcarea cu funicular. Pentru vizitarea minei alocă-ți între 2 și 3 ore. Coborârea în mină se face pe niște tobogane din lemn și am înțeles de la localnici că există vitezometru și aparat de fotografiat care îți arată viteza cu care ai coborât. Viteza maximă pe care o poți atinge este de 40km/h.
3.Cascada Waldbachstrub
Aici ajungi în aproximativ o oră și jumătate, din centrul Hallstatt-unul.
4.Observa arhitectura
Casele din sat au aspect medieval, fiind foarte colorate și înguste. Ele sunt așezate în trepte, pe culmea dealului, asta pentru a folosi cât mai bine spațiul disponibil pe care micul Hallstatt-ul îl pune la dispoziție pentru construcții. Fiind înconjurat de apă, extinderea satului este cam imposibilă. Casele, majoritatea fără garduri, au câte un pom plantat în față iar coroana lui acoperă fațada. Îți lasă impresia că pomul face parte din casă. Și totuși, ce poate fi mai frumos decât să ai casa înconjurată de pomi și de flori? Fiecare casă are zeci de flori care în contrast cu verdele dă unicitate fiecărei case.

5. Localnicii
Pe lângă miile de turiști care împânzesc orașul, localnicii îi vei recunoaște ușor. Austriecii au spirit de conservare, așa că îi vei găsi îmbrăcați tradițional. Bărbații poartă Lederhosen iar femeile Dirndl.
6. Osuarul din biserica catolică

Turnul bisericii catolice


Situată în centru satului, biserica ascunde un osuar cu 1200 de cranii. Deoarece spațiul pentru cimitir este mic, după vreo 10 ani de la înmormântare se proceda la deshumare iar craniile se expuneau la soare pentru a căpăta un aspect de fildeș. Artiștii au pictat coroane cu flori pe aceste cranii, semn care era privit ca unul de recunoștință și iubire.
 
Dacă încă te întrebi ce să faci în Hallstatt, îți spun că există o diversitate de outdoor sports. Așa că dacă ești pasionat de parașutism, de diving, de ski sau de surfing, trebuie să adaugi Hallstatt la lista ta de destinații.

Biserica Evanghelica


Cât să stai aici?
Eu am stat doar câteva ore și îți recomand să îi aloci cel puțin o zi în care să te pierzi pe străzi înguste, culorii vii și miros de ștrudel cu scorțișoară.