Cu toate că agențiile de turism abundă în oferte și pachete turistice pentru Sapa, acest itinerariu este pentru cei care vor să călătorească singuri. Sapa, sau altfel spus locul în care cerul și munții se strâng în brațe este una dintre cele mai cunoscute destinații din Vietnam.
Este cunoscută în special datorită peisajului: terase de orez (care au nevoie de puțină cercetare dacă vrei să le vezi în toată splendoarea), văi înconjurate de munți care găzduiesc minorități etnice și Fansipan (cel mai înalt munte din Indochina).
Așa cum recomand pentru orice colț din Asia, cel mai bun mijloc de transport este motocicleta. Orice hotel sau homestay te poate ajuta să închiriezi o mototcicletă. Pe lângă asta, ar fi bine să ai și o hartă (Google Maps sau Maps.me). Chiar dacă traficul este mai aerisit decât cel din marile orașe, o doză mică de curaj îți trebuie pentru a conduce în Sapa pentru că multe dintre drumuri sunt în construcții.
Ziua 1: În căutarea cascadelor și a priveliștilor frumoase din Sapa
Câteva ore de somn și un mic dejun ne-au fost de-ajuns. Dorința noastră de a explora ne-a făcut să ieșim repede din homestay, să ne punem casca pe cap și să ne urcăm pe motocicletă spre prima destinație. Din păcate vremea nu a fost de partea noastră, cerul era înnorat iar norii nu păreau dornici să părăsească cerul prea repede.
Ne-am început ziua în Ham Rong Mountain, un loc care promitea o vedere panoramică asupra orașului. Nu și în cazul nostru însă. Am pornit urcarea din centru, chiar de lângă biserică, nu mai înainte să ne cumpărăm câte o prăjitură fierbinte cu cremă de castane. Yummy! Drumul ne-a purtat printre câteva grădini frumoase și pline de selfie stick-uri ca într-un final să punem piciorul pe Ham Rong, cunoscut ca și Cloudy Yard. Este un loc decorat și amenajat ca o stație de observare în care poți fi martor întregului oraș.
Ceea ce ar fi trebuit să arate așa:
a arătat așa:
Cu toate că vântul ne smulgea căștile de pe cap, am continuat să conducem până la Silver Waterfall, o cascadă care se vede chiar din drum și pe care nu ai cum s-o ratezi. Pe cealaltă parte a drumului, localnicii își desfășoară activitatea de toate zilele, vând mâncare. Ne-am așezat și noi la o masă și am luat prânzul: porumb, ouă și orez făcut pe grătar. Am profitat de căldura de la grătar și ne-am încălzit puțin înainte de porni iar la drum.
Ne-am continuat drumul spre Love Waterfall, o cascadă tare drăguță, aflată la doar câteva minute de prima. Spre deosebire de Silver Waterfall, am avut vreo 15 minute de urcușuri și coborâșuri printr-o pădure minunată până să ajungem la ea.
După ce am fotografiat cascada din toate unghiurile, am plecat spre Tram Ton Pass, care e la doar 2 minute de condus. Situată la 1500m deasupra nivelului mării, Tram Ton Pass este una dintre cele mai frumoase trecători montane din Vietnam.
Ziua 2: Lao Chai – Ta Van – Si Phan – Su Pan (valea Muong Hoa)
Pentru că terasele de orez au reprezentat principalul motiv al călătoriei noastre în Sapa, am plecat spre Muong Hoa Valley, locul care trebuie să se afle pe orice itinerariu. E aproape imposibil să treci pe aici fără să fii abordată de localnice care vor să îți fie ghid sau să îți vândă din creațiile lor. Din păcate, luna Octombrie este luna în care orezul este deja cules, așa că plantațiile de orez sunt mai mult maro decât verzi.
Cu toate astea, peisajul e minunat iar norii dau un efect intens fotografiilor. Noi am făcut tururi pe motocicletă, și ne-am oprit din când în când să interacționăm cu localnicii, să facem fotografii sau să acordăm prioritate animalelor care traversau strada: găini, capre, bivoli, câini sau pisici.
Noi ne-am oprit în satul Ta Van, am cumpărat câteva banane și ne-am plimbat puțin. Din păcate, am dat destul de des peste o situație care nu mi-a plăcut și m-a făcut să mă simt de multe ori prost. Cum scriam și mai sus, femei sau copii nu se sfiesc să te abordeze să îți vândă ceva. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în situația asta este să spui un ferm “Nu, mul’umesc.”. Asta am făcut și eu, până când mi s-a răspuns cu un “Ești turistă, ai bani. Ești rea că nu vrei să ajuți.” Și din momentul ăsta am evitat contactul cu orice localnică. Este imposibil să ajuți sutele de femei care vin spre tine și toate vor să te facă să cumperi.
Dacă ai parte de soare, cel mai bine e să iei zona asta la pas. Așa vezi mult mai de aproape viața și cultura localnicilor. Alte sate de explorat și mult mai puțin vizitate de turiști sunt Si Phan și Su Pan.
Ziua 3: Fansipan și Topas Ecolodge
Decizia de a vizita Fansipan nu a fost una ușoară de luat. Pe de-o parte era dorința mea de a urca pe cel mai înalt vârf și pe de altă parte erau norii care nici în a treia zi nu se împuținaseră.
Cu toate astea, dimineața celei de-a treia zi ne găsește în Sun Plaza, locul de unde am luat funicularul spre stația din care pornește telecabina spre Fansipan. Ceea ce în trecut însemna 3-4 zile de urcat pe munte, astăzi înseamnă 15 minute de urcare cu telecabina. Călătoria nu este foarte lungă, însă e suficientă pentru a admira de la înălțime frumusețea locului. Cu cât înaintezi, cu atât crește și numărul norilor în timp ce temperatura scade. Odată ajunși la destinație, ne așteptau 600 de trepte pe care le-am urcat ca să ajungem în vârf.
Ultima destinație din itinerariu a fost Topas Ecolodge, un resort de poveste pe un vârf de deal, în inima munților din Parcul Național Hoang Lien din Sapa. Cum am ajuns aici a ieșit și soarele și temperatura a trecut de 25 de grade.
Dacă te întrebi câte zile să stai în Sapa, răspunsul este depinde. Teoretic, 3 zile sunt suficiente să vezi ce este de văzut, însă eu aș mai fi stat cel puțin încă o zi. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să te urci pe motocicletă și să îți urmezi harta instinctul.
Dacă mi-a plăcut Sapa? Da. Clar este un loc care merită văzut însă eu m-am simțit la un moment dat puțin ciudat și mi se părea că toată lumea vrea să-mi vândă ceva. Probabil că ăsta e și motivul pentru care prefer zonele mai puțin turistice. Cu toate astea, mi-a plăcut și cred că dacă aș fi avut parte de soare 2/3 zile, mi-ar fi plăcut și mai mult. Un loc pe care din păcate nu l-am pus în itinerariu este O Quy Ho pass, la nord de Sapa.
Sunt sigură că Sapa pictează în minte amintiri și peisaje de neuitat.
Fie că apelezi la agenții de turism sau îți faci un itinerariu în funcție de dorințele și interesele tale, călătorește cu mintea deschisă și nu uita că a te pierde și a regăsi drumul poate fi distractiv. Dacă nu se întunecă…