Probabil că atunci când spunem Thailanda, mulți ne gândim la cultură, la plaje exotice sau la masajul Thai. Însă astăzi, pentru că se implinește o săptămână de când suntem pe tărâm thailandez, vreau să împărtășesc câte ceva despre concluziile pe care le-am tras în acest timp.
Thailanda este cunoscută și sub denumirea de Țara Zâmbetelor, asta în principal datorită oamenilor prietenoși care o locuiesc și datorită generozității lor în a primi oaspeți. Când am ajuns aici, primul lucru care mi-a atras atenția încă din aeroportul în care am aterizat, a fost zâmbetul thailandez: de la funcționari public și până la tanti care vinde mâncare pe stradă, toată lumea zâmbește, chiar și atunci când refuzi să cumperi ceva ce ți se oferă. Același aspect l-am întâlnit și în magazine, și pe străzi, peste tot.
Arta culinară thailandeză– este renumită în toată lumea pentru că reușește să satisfacă gusturile tuturor gurmanzilor. Faci o pasiune pentru ea, indiferent dacă ești omnivor, vegetarian sau iubitor de fructe de mare. De când am început să ne plimbăm pe străzile Bangkok-ului am fost impresionați de mirosul condimentelor și varietatea aromelor bucătăriei thailandeze.
Pe lângă bine cunoscutul ingredient, orezul, ei folosesc si multe alte ingrediente care pot părea la început neobișnuite. Spre exemplu, folosesc foarte mult sos de soya, curry, suc de lămâie și multe sosuri cum ar fi cel de pește sau de alune. Am mâncat foarte multă mâncare tradițională, care se găsește la fiecare stradă. Desertul meu preferat, de care m-am îndragostit dinainte să-l gust, este Sticky Rice (orez lipicios cu lapte de cocos și mango).
Cea mai cunoscută mâncare thailandeză este Pad Thai, paste de orez prăjite cu sos de pește, zahăr, suc de lime, fructe de mare și tofu. Pe cât de delicioasă este mâncarea aici, pe atât este de ieftină și de sănătoasă. Când spun ieftină, spun că cu aproximativ 6 Ron poți mânca un pranz copios. Sigur, asta dacă nu vrei să mergi la restaurant, ci preferi să te simți localnic. Pentru că așa cum spuneam mai sus, ne-am îndragostit de mâncare thailandeză, într-una din zile am fost la o școală de gătit vegetariană, unde am învățat să gătim 10 feluri de mâncare. În sfârșit, pot să-mi gătesc singură sticky rice.
Recunosc că înainte să ajungem aici, am avut niște temeri, în principal cauzate de diferența de culturi dintre Europa și Asia. Însă când am ajuns aici, am dat peste un popor muncitor, educat și respectuos. Fie că aleg să vândă flori pe stradă, să gătească pe trotuare sau să facă taximetrie, thailandezii sunt muncitori și își duc munca la bun sfârșit. Iar partea interesantă este că atunci când îi refuzi din cauza prețului ridicat pe care ți-l prezintă ca să-și vândă serviciile, ei sunt deschiși la negociere. Am fost surprinsă când am luat primul tuk-tuk si mergeam să ne căutăm hostelul. Deși mai aveam aproximativ 100 de metri până la el și i-am propus șoferului să oprească pentru că putem merge pe jos până acolo, el a răspuns ca trebuie să ne ducă până în fața ușii, pentru că asta ne-a fost înțelegerea.
Un important principiu al lor se regăsește în respectul pe care îl poartă față de fostul lor rege, pe care îl considerau ca fiind mai mult decât un conducator. La moartea lui care a survenit în 13 octombrie 2016, s-a instaurat doliu național, astfel că poporul thailandez apare profund afectat de această moarte. Portretul regelui este prezent pe străzi, pe stâlpi, în instituții sau chiar în magazine. Indiferent din care zonă a Thailandei ești sau ce credințe ai, respectul față de rege primează. Ca idee interesantă, regele și regina călătoreau în toată țara, în special în regiuni în care oamenii aveau nevoie de ajutor. Pentru a finanța diferite proiecte, s-au folosit de multe ori banii monarhiei și nu banii guvernului.
Respectul lor este și față de casă și de temple. Ei considera picioarele ca fiind cea mai murdară parte a corpului, astfel că la intrare în case, în temple, la saloane de masaj,la multe hosteluri, la coafor, trebuie să te descalți.
La intrare în tren, cei care vor să urce stau de-o parte și de cealaltă a ușii, făcând loc pentru cei care trebuie să iasă din tren. Indiferent că este sau nu oră de vârf, nu există îmbulzeală la mijloacele de transport în comun. Pentru prima dată în viața mea am văzut o astfel de civilizație ordonată și disciplinată. Aici trebuie să recunosc că la capitolul de civilizație, Thailanda ne depășește cu mult, din păcate.
Thailanda este o țară a contrastelor, unde moderul se îmbină cu modestul iar luxul se amestecă cu naturalețea. Spre exemplu, în Bangkok, capitala Thailandei, am văzut temple budiste construite pe zgârie nori; zgârie nori cu piscine la ultimul etaj, iar la marginea străzii terase cu mâncare pe care se plimbau albinele. Încă folosesc unelte primitive pentru agricultură care contrastează cu modul în care orașele sunt dezvoltate: trenuri suspendate, supermarketuri, shopping center-uri imense cu branduri de lux, restaurante, smartphone-uri, etc.
Turismul sexual este un aspect ilegal, dar mult practicat aici. El apare sub diferite forme: în baruri, în hoteluri sau în saloane de masaj care au camere special amenajate pentru întâlniri rapide. Poliția știe despre asta însă nu intervine și nici nu cred că o va face vreodată pentru că este o sursă de venit importantă pentru Thailanda.
Este sau nu este o țară ieftină? Înainte să ajungem aici am tot citit despre cât de ieftină este Thailanda. Însă răspunsul la întrebare este depinde. Depinde din care parte a Europei vii. Pentru Europa de Vest, să trăiești cu 30-50 de euro pe zi este ieftin. Pentru noi, aș spune că poți trăi în Thailanda cu 15-20 de euro pe zi sau chiar mai puțin. În Bangkok, găsești hosteluri cu 10 euro pe noapte și dacă mănânci pe stradă, 1-1,5 euro te mai costă un meniu. În Chiang Mai, stăm în hostel cu 3 euro pe noapte si mâncăm de aproximativ 3-4 euro pe zi. Așa că da, poți să trăiești ieftin în Thailanda, dacă alegi să te comporți ca un localnic.
Thailanda este plină de contradicții, iar cu cât stai mai mult aici, cu atât ajungi să o descoperi mai mult. Însă asta nu înseamnă că ajungi să o și înțelegi mai bine.
Cu lanuri de orez, jungle, elefanți, păduri sălbatice și plaje exotice, Thailanda este cu siguranță unul dintre cele mai minunate locuri de pe pământ, cu împrejurimi ce par a fi desprinse din Rai.
Ai fost vreodată în Thailanda?