Pentru majoritatea dintre noi, Paștele înseamnă cozonaci, miel, ouă roșii, vin, pască cu brânză sau băieți care stropesc părul fetelor. Înseamnă liniște și timp petrecut cu familia. Însă cum se văd toate astea din partea cealaltă a lumii? Merge Iepurașu’ prin toată lumea?
Hai să aruncăm o privire asupra unor tradiții ciudate, sau cel puțin inetersante, din jurul lumii:
1. Se gătește cea mai mare omletă din lume, în Franța
Se pare că Franța nu este cunoscută doar datorită Turnului Eiffel, ci și datorită comunei Bessières. Aici, localnicii se adună de Paște și fac o omletă uriașă, din 15.000 de ouă care este apoi mâncată de tot satul (10.000 oameni). Munca nu e deloc ușoară și au nevoie de o tigaie de patru metri, 40 de bucătari și bastoane lungi cu care să amestece ouăle.
Povestea tradiției a început de pe vremea lui Napoleon care, împreună cu soldații lui, călătorea în această zonă a țării și s-a oprit să ia masa. Gustul omletei l-a fascinat atât de tare, încât a ordonat ca a doua zi să fie adunate toate ouăle din sat, pentru a pregăti o omletă pentru toții soldații lui.
2. Pregătirea unui miel de unt, în Polonia
De fapt, tradiția asta se găsește și în Rusia. Dacă de pe mesele noastre nu lipsesc ouăle de ciocolată, de pe mesele polonezilor nu lipsește mielul de unt. Untul este modelat într-un miel fie manual, fie se poate cumpăra. Are o semnificație religioasă:
- Mielul însuși îl reprezintă pe Iisus (denumit Mielul lui Dumnezeu)
- Panglica roșie din jurul gâtului reprezintă moartea sa
Tot în Polonia, capul famiei nu are voie să atingă coca din care se face pasca pentru Masa de Înviere, pentru că aluatul nu va crește iar mustața i se va albi. Ferice de bărbați! 🙂
3. Documentare și cărți cu crime misterioase, în Norvegia
Premiul pentru cea mai neobișnuită tradiție de Paște merge către Norvegia. Norvegienii se uită la documentare despre crime misterioase sau citesc romane polițiste denumite Paaskekrimmen (Crime de Paște).
Familiile se adună pentru a viziona filmele împreună, ghicind apoi, cine este criminalul din poveste.
Mai mult, chiar și companiile de lapte și-au adaptat modalitatea de prezentare a produselor, folosind ambalaje de carton speciale, cu mini mistere de crimă tipărite pe ele.
4. Un spectacol al durerii, în Filipine
În unele zone din Filipine (Pampanga), Paștele înseamnă un spectacol al durerii. În Vinerea Mare, câțiva curajoși se crucifică, arătând astfel suferința prin care a trecut Iisus Hristos.
Înainte de crucificare, penitenți de sex masculin (cei care se căiesc de păcatele lor), merg pe jos kilometri buni și se autoflagelează pentru a le fi iertate păcatele. Unii își bat spatele gol cu bucăți de bambus, alții își taie spatele pentru a sângera. Apoi palmele și picioarele le sunt bătuite în cuie, pe o cruce, unde stau până când simt că s-au curățat de păcat.
Apropo, dacă vrei să călătorești puțin, așa virtual, am scris aici un articol interesant despre cum se comportă localnicii în Vietnam. Au și eu niște obiceiuri interesante.
5. Înălțarea zmeilor, în insulele Bermude
Ce mod ar reprezenta cel mai bine înălțarea Domnului, dacă nu înălțarea zmeilor? Sigur, nu vorbim de orice fel de zmeie, ci de unele speciale, făcute de copii, din bețe de lemn și hârtie colorată. Copiii le înalță în timp ce părinții se adună să privească spectacolul.
Toată munca creatorilor este și răsplătită, acordându-se premii pentru cele mai frumoase și unicate creații.
Tradiția a început după ce o profesoară a folosit un zmeu pentru a explica elevilor ei cum s-a înălțat Iisus la Cer.
6. Carul cu fân artificii, din Florența
De la zmeie la explozii e doar un pas o învârtire de glob.
În duminica Paștelui, în Florența are loc „scoppio del carro” sau explozia carului. Un car uriaș, frumos decorat și plin cu artificii este tras de către boi albi, până în centrul istoric al Florenței. Totul se întâmplă în compania soldaților, a muzicienilor și a oamenilor îmbrăcați în costume din secolul al XV-lea. În prima zi de Paște, după ce cardinalul Florenței, oficiază slujba, acesta aprinde artificiile din căruță cu ajutorul unui porumbel artificial.
Tradiția spune că, dacă artificiile distrug carul, atunci lumina simbolizează recolta bună, societatea înțeleaptă și afaceri prospere.
7. Spargerea vaselor de lut, în Corfu.
În unele părți ale lumii, Paștele devine prilej de distrugere. Turiști și localnici ai insulei Corfu se adună în mijlocul orașului pentru a vedea ritualul spargerii vaselor de lut.
În Sâmbăta Sfânta, la ora 11.00, după ce clopotul bisericii începe să sune, fiecare bărbat, femeie sau copil, își aruncă vasele de lut și ulcioare de apă de pe geamuri, pe străzi.
8. Săptămâna procesiunilor, în Spania.
Începând cu Duminica Floriilor, zi de zi, până în Duminica Paștelui se organizează procesiuni religioase care defilează prin oraș. În zilele săptămânii, costumele au o culoare închisă, cu un caracter sumbru iar muzica este una de doliu. În Duminica Învierii însă, atmosfera este de sărăbtoare, muzica devine veselă iar costumele paradei sunt colorate.
9. Vrăjitoare și coșuri cu dulciuri, în Finlanda.
O combinație între Halloween și Paște găsești în Finlanda. Copiii de aici se deghizează în vrăjitori și magicieni și pornesc din casă-n casă, cerând ouă de ciocolată. Dacă le deschizi ușa, vor recita rima tradițională „Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle! ” (Îți dau o crenguță pentru un an proaspăt și sănătos; o crenguță pentru tine, un deliciu pentru mine!). Apoi îți arată crenguța de mesteacăn sau salcie, frumos decorată cu hârtie și pene colorate. Îți poți arăta aprecierea oferindu-le ouă de ciocolată.
În loc de concluzie
Ținând cont de actualul context, se pare că și Paștele sărbătorit de noi va fi unul diferit. Chiar dacă unii dintre noi vom vopsi ouă, cu siguranță vom lipsi de la Înviere. Și dacă unii dintre noi vor mânca pască sau miel, cu siguranță la ușă nu vom mai avea udători.
Chiar și unele companii s-au adaptat deja la situația actuală, creând astfel iepurași de ciocolată care poartă măști de protecție.
Pentru o vizionare cât mai apropiată de realitate, am găsit și un video pe Youtube, tocmai despre cum se sărbătorește Paștele în diferite colțuri ale lumii. Îl găsești aici.
Acum, la pas de închiere, aș vrea să știu dacă mai știi și tu alte țări care să aibă tradiții de Paște ieșite de tipar?
Sărbători liniștite să ai!