Piata cu fructe in vietnam

Se spune că există mirosuri, gusturi, culori și sunete pe care nu le uităm niciodată.

Pentru cei care vin pentru prima dată în Asia, Vietnam poate să pară genul acela de distinație pentru care trebuie să îți faci câteva vaccinuri. Mulți stâmbă din nas când ajung aici și trec prin piețe. Pentru mine, cea mai frumoasă parte a vieții mele din Vietnam a fost dată de fructe, care mi-au făcut parte din meniul zilnic.

Fructe în Vietnam găsești de la vendorii stradali, în cafenele, în temple, la saloanele de înfrumusețare, în supermarket, în piețe sau chiar pe marginea străzii când dai, la propriu, cu capul de ele. Sunt nelipsite de pe mesele și altarele localnicilor.

Cu alte cuvinte, este aproape imposibil să pășești într-o locuință care să nu aibă fructe pe masă care să nu fie consumate înainte sau după mâncare. Și la fel de puțin este posibil să fii invitat la o masă și să nu îți fie oferite și fructe.

Așadar, hai să vedem ce fructe întâlnim în Vietnam.

1.    Mango- (Xoài)

Încep cu mango pentru că este fructul meu preferat. Există mai multe tipuri de mango, însă cele mai comune sunt cel galben, cu un gust dulce și zemos care este mâncat în general după masă, și cel verde care se mănâncă taiat fâșii subțiri și îmbibat într-un amestec de chilli, zahăr și sare.

2.    Jack Fruit- (Mít)

    La aspect este asemănător cu Durian, însă total diferit odată ce-l deschizi. Este considerat ca fiind cel mai mare fruct crescut în copac. Pielea are niște denivelări, făcându-l să pară dur, iar carnea este ușor gumată.

Mai mult, un înlocuitor foarte bun al cărnii, așa că restaurantele vegetariene îl folosesc destul de des.

În opinia mea, este cel mai greu de deschis fruct, așa că îți recomand să ceri ajutor, mai ales dacă îl mănânci pentru prima dată. Fructul elimină o sevă albă și lipicioasă care odată ce-ți ajunge pe lama cuțitului sau pe mâini, foarte greu o mai dai jos. Dacă totuși decizi să te aventurezi, te poți curăța ccu ulei.

3.    Fructul pasiunii (Chanh Leo)

Are o culoare cărămizie-mov și dimensiuni reduse, cât o minge de tenis. Fructul se taie în două iar miezul, alcătuit în principal din semințe, se scobește cu o lingură.

Este un fruct dulce-acrișor, care merge foarte bine cu un iaurt, suc sau gheață rasă.

4. Fructul Dragonului (Thanh long)

Este inconfundabil, datorită aspectului lui atât de viu colorat în roz. Înăuntru, pulpa sa poate fi roz închis sau albă, punctată cu semințe mici, negre. La gust seamănă cu kiwi, dar este mai puțin acid.

5. Guava (Ổi)

Puțin mai mare decât o minge de tenis, acest fruct seamănă cu o pară și are culoarea verde deschis. Înăuntru are o culoare albă sau rozalie iar gustul e unul blând, ușor acid.

6. Durian (Sầu Riêng)

Durianul este un fruct cunoscut pe tot mapamondul datorită mirosului lui înțepător, astfel că în multe țări este interzis accesul cu el în hoteluri sau în mijloacele de transport în comun. Mai pe românește zis, pute.

La fel ca și Jackfruit, are o coajă țepoasă și miezul este cremos însă gustul persistent.

Eu am încercat de 3 ori să îl mănânc, sub diferite forme: o dacă natural, o dată în prăjitură și o dată în înghețată. Niciodată nu mi-a plăcut.

7. Nucă de cocos (Dừa)

Din toate fructele, cel mai consumat cred că este nuca de cocos, în special în zilele de vară.

După ce îi bei sucul (dacă este nucă tânără), miezul se poate scobi cu o lingură.

8. Longan (Nhãn Lồng)

Fructul Longan este un preferat printre vietnamezi și îl poți găsi cu ușurință în piețe sau la vendori. Este un fruct mic, rotund, asemănător lychee-ului. I se mai spune și ochiul dragonului tocmai pentru că sub coaja subțire și maronie e fructul translucid, care are un sâmbure mare și negru în mijloc.

9.  Papaya (Đu Đủ)

Papaya este fructul pe care să-l consumi ori de câte ori simți nevoia să mănânci dulce. Datorită prețului mic se vinde la scară largă în Vietnam.

10.  Mangosteen (Măng cụt)

Mic și el, cât o minge de tenis, Mangosteen este unic în Asia de Sud-Est. Are coaja violetă și tare.

După decojirea lui, cu ajutorul unui cuțit, stau egal aranjate (ca și într-o portocală) bucăți albe de fructe cremoase și dulci.

11. Carambola- Fructul stea (Khế)

După cum îi spune și numele, Carambola are forma unei stele atunci când este tăiat și servit. Pe lângă aspectul spectaculos, conține și vitamina C, care este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar.

La gust este dulce-acrișor, ca și strugurii.

12. Litchi   (vải thiều)

Vietnam este al doilea cel mai mare exportator de litchi din lume, după Madagascar. Deci trebuie să îl încerci când ajungi în Vietnam.

13. Rambutan (Chôm Chôm)

Fructul ăsta e foarte drăguț, se mai numește și “Păr dezorientat”. Arată ca un arici pitit, cu țepii nearanjați. Fructul ascunde un fruct translucid, asemănător litchi-ului, cu un gust dulce acrișor.

14. Mărul dulce ( mãng cầu)

Ca și mărul obișnuit, este verde, cu croaja mai groasă. După ce se taie cu un cuțit, pulpa poate fi scobită cu o lingură.

15. Sapodilla (Hồng Xiêm)

Sapodilla, verișor cu mango, a fost importat în Vietnam cu peste 20 de ani în urmă. Aspectul este asemănător cu un mango, însă culoarea este maronie. Când este copt, pulpa maronie este foarte suculentă iar gustul este asemănător cu cel al mierii de albine.

16. Mâna lui Buddha (phật thủ)

Pe lângă toate aceste fructe în Vietnam, există și un fruct  mai mult spiritual decât folosit în bucătărie, care se oferă ofrandă lui Buddha. El se numește “Mâna lui Buddha” și conform tradiției, fructul este un simbol al fericirii, longevității și al norocului. Numărul de “degete” al fructului este direct proporțional cu norocul familie.

Lista de fructe în Vietnam este doar orientativă. Piețele sunt pline și de alte gusturi, culori și mirosuri cum ar fi: banane (care sunt și ele de mai multe tipuri), pomelo, avocado, portocale, pepene verde, pepene galben, pere, struguri, etc.

Dacă ar trebui să rezum totul la o singură propoziție, aș spune că “fericiți sunt cei cu climat tropical, căci aceia se vor bucura de multe fructe”.

Ce fruct ți-ar plăcea să încerci? Sau care fruct ți-a plăcut cel mai mult?