Contextul actual i-a făcut pe artiștii stradali să fie mai creativi ca niciodată, adaptându-și arta stradală la vremurile pe care le trăim. Așa au apărut, pe pereții marilor orașe ale lumii, lucrări care amuză, emoționează sau încântă trecătorii.

Din Spania, până în SUA sau chiar Fâșia Gaza, îți propun o excursie cu multe culori și nuanțe:

1. Berlin, Germania. Artist: EME Freethinker

Acest grafitti îl înfățișează pe Gollum (celebrul personaj din Stăpânul Inelelor) care ține în mână o rolă de hârtie igienică. După cum bine știi, hârtia igienică a însemnat cel mai cumparat produs la începutul pandemiei. Bula de dialog „Meine Schatz”, adică „Neprețuitul meu”, arată valoarea hârtiei igienice în ochii multora.

arta stradala in Berlin

2. Los Angeles, SUA. Artist: Corie Mattie

Titlul lucrării de mai jos este „Hope Dealer” adică „Dealer de Speranță”.

„Anulează-ți planurile. Nu umanitatea.” este mesajul de speranță găsit pe străzile din Los Angeles.

arta stradala in Los Angeles

3. New York, USA. Artist: Jason Naylor

Jason are pentru noi cuvinte simple, de efect: să împărtășim iubire, nu Covid19.

4. Bryne, Norvegia. Artist: Pøbel

Cum arată iubirea și pasiunea în vremurile astea? Uite așa:

5. Amsterdam, Olanda. Artist: Fake

Lucrarea „Super asistenta” este realizată de artistul german Fake. El a scris pe Instagram “această pictură este o odă adusă profesioniștilor din domeniul sănătății, din întreaga lume.”

6. Rafah, în Fâșia Gaza

„Luptând împotriva epidemiei, protejăm ființa umană și ne păstrăm pământul” este mesajul transmis de un artist din Fâșia Gaza în arta sa stradală.

7. Los Angeles, SUA. Artist: Ponywave

Artistul, Ponywave, surprinde dragostea pe timpul Coronavirusului.

Intitulat „Rămâi în siguranță”, muralul arată două persoane care se sărută în timp ce purtau măști; unul are ochii deschiși, aproape ca și cum așteaptă partenerul să recunoască situația.

Pe profilul de Instagram al artistului, apare următorul text alături de fotografie: „Cu toții trecem prin asta. Există un motiv pe care îl vom vedea până la urmă. E timpul să ne uităm la noi înșine. Aruncăm o privire la ce facem cu planeta și viața noastră. Poate ar trebui să ne schimbăm prioritățile? Ar trebui să încetinim? Poate ar trebui să aruncăm o privire în jur și să începem să ne respectăm planeta și pe toți cei cu care o împărtășim? Poate cineva încearcă să ascundă unele schimbări? Sau colaps economic? Poate încă un pas către o nouă ordine mondială? “

8. Pompei, Italia. Artist: Nello Petrucci

9. Glasgow, Marea Britanie. Artist: The Rebel Bear (Ursul Rebel)

Arta stradală înfățișează un bărbat și o femeie care se sărută, măștile lor fiind îndepărtate de pe fețe. Ursul Rebel a postat o fotografie a muralului pe Instagram, cu comentariul: „conexiunile pot fi refăcute – sperăm că sunt mai puternice ca niciodată”, odată ce pandemia va ajunge la un sfârșit.

10. Barcelona, Spania. Artist: TV Boy

Mesajul lucrării este o inversare a sloganului „United we stand, diveded we fall”, și face un apel la izolarea acasă pentru a opri răspândirea virusului.

Astea sunt doar câteva dintre lucrările care mi-au plăcut cel mai mult. Sigur, mai sunt încă o mulțime de alte lucrări, și cred că vor mai apărea și altele în viitor.

De îndată ce vom avea posibilitatea să călătorim din nou, sunt sigură că ele vor deveni motiv întemeiat pentru a adăuga orașe pe lista destinațiilor în care vrem să ajungem. Mai mult, vor rămâne simboluri ale perioadei pe care o trăim acum.

Apropo de artă stradală, mi-am amintit cum a fost în Penang, Malaezia, când am umblam o zi întreagă să căutăm diverse lucrări de artă. Mai multe detalii găsești aici.

Mai multe astfel de lucrări găsești pe site-ul deMilked, care m-a inspirat să-mi creezi propria-mi listă cu lucrări de artă.