Mica enciclopedie Hygge, scrisă de Meik Wiking-directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, este acel gen de carte care n-ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui.
Apropo de cărți, o bibliotectă simplă sau niște rafturi cu cărți este una dintre cele mai simple metode de a-ți transforma camera într-una mai higgeligt.
Ce înseamnă hygge?
Fie că-l pronunți Highe sau Hughe, silabisirea lui este partea ușoară a conceptului. Partea grea este încercarea de a defini concentul de hygge. Acest termen a apărut, pentru prima dată, în daneza scrisă, la începutul anilor 1800. Însă cuvântul provine, de fapt, din norvegiană, însemnând stare de bine. Hygge este pentru toți, indiferent în ce parte din lume ne-am afla. Astfel că țări precum Germania, Olanda, Canada sau Norvegia au denumiri proprii pentru a desemna această stare de bine.
Este important de reținut că aceste concepte, din țări diferite, nu sunt identice, ele reprezentând versiuni mai ample și mai dezvoltate ale sentimentului de confort și căldură.
Cele 7 lecții pe care le-am învățat din carte, sunt:
Lecția 1: Atmosfera luminată.
Nu există cale mai rapidă spre hugge decât prin aprinderea unor lumânări, așezate aleatoriu în camera în care îți petreci timpul. Nu trebuie să fie nimic special la ele, nu trebuie să fie colorate sau parfumate.
O altă metodă prin care îți poți crea o atmosferă luminată, sunt lămpile de dimensiuni mici, dispuse tot aleatoriu în cameră. Ele creează o lumină mai hyggeligt decât un corp mare iluminat, atârnat de plafon.
Lecția 2: Fericți împreună.
Suntem ființe sociale, iar importanța acestui lucru se vede clar când comparăm satisfacția pe care o resimt oamenii în corelație cu relațiile sociale și satisfacția vieții în general. Cele mai importante relații sunt cele apropiate, în care faci lucruri alături de ceilalți. Sunt relațiile în care îi împărtășești celuilalt gânduri și sentimente. Probabil asta este explicația faptul că danezii preferă să-și petreacă timpul în cercuri restrânse de prieteni.
Lecția 3: Dulciurile sunt hyggelig.
Dulciurile sunt de nelipsit din casele și birourile danezilor. Majoritatea danezilor asociază ursuleții gumați și bomboanele din lemn-dulce cu conceptul hygge. De fapt, danezii sunt plasați pe locul 2 în lume, după finlandezi, la consumul de dulciuri.
Lecția 4: Gătitul este hyggelig.
Fie că vorbim de frământarea unui aluat cu maia a cărei lentoare dă senzația că ai grijă de ceva, sau că vorbim despre savurarea procesului lent al preparării unor mâncăruri de zi cu zi și aprecierea timpului pe care i-l dedicăm, preparatele hygge sunt gătite lent.
O oală care fierbe molcom pe foc, în timp ce tu citești o carte, este însăși esența conceptului în sine.
Lecția 5: Îmbrăcăminte și coafuri lejere.
Moda daneză este confortabilă, minimalistă dar și elegantă. Ea este compusă în special din fulare (cu cât mai mare cu atât mai bine), negru, mega voluminos (tricouri, cardigane și jerseuri tricotate manual).
Lecția 6: Un șemineu în casă.
Un șemineu este locul în care ne așezăm în solitudine pentru a ne odihni, într-o stare maximă de liniște și confort.
Lecția 7: Obiecte de lemn în casă
Obiectele din lemn au ceva aparte. Mirosul ars de lemn emanat de șemineu sau chiar de un chibrit aprins, plăcuta suprafață netedă a unui birou de lemn sau scârțâitul delicat al unei dușumele sunt experiențe greu de egalat.
Până la urmă, hygge înseamnă să înveți să fii mulțumit și să trăiești în prezent. Bucură-te de compania familiei și de prieteni. Aceste lucruri le poți practica oriunde și oricând.
Mica enciclopedie Hygge oferă, printre ilustrațiile atent selectate și reprezentative, și alte idei, rețete și metode de a avea zile hyggelig acasă la tine sau cu bani puțini. Hygge este modest și potolit. Înseamnă că alegi rusticul în locul noului, simplul în locul luxului și ambianța în locul agitației.
Dacă vrei să citești și altceva, ți-am pregătit aici o listă care cuprinde cărțile pe care vreau să le citesc în 2020.
Cartea o găsești pe: Elefant, Libris sau Litera.
Mult spor la citit!