carti de citit in 2020

Cel mai amuzant cuvânt pe care l-am descoperit în ultima perioadă este Tsundoku– un termen japonez dat artei de a cumpăra cărți pe care nu le parcurgi niciodată. Se pare că termenul nu este unul străin, el este folosit încă din anul 1879.

Profesorul Andrew Gerstle a explicat semnificația cuvântului: „Doku” poate fi folosit ca verb şi înseamnă „a citi”, iar „tsun” înseamnă „a strânge”.

Nu suntem puțini care avem obiceiul ăsta, așa că las aici, mărturie, scris negru pe alb, cărțile pe care mi le-am cumpărat și pe care vreau să le citesc în 2020.

Chiar dacă în călătorii nu îmi lipsea Kindle-ul din bagaj, prefer cărțile fizice. Îmi place să le răsfoiesc și să le simt mirosul. Eu de obicei îmi cumpăr cărțile de pe Elefant (care apropo, are o reducere de până la 70% valabilă doar astăzi) sau de pe Libris.

Autori străini

1. Pădurea Norvegiană- Haruki Murakami

Toru, un student liniștit de la un colegiu din Tokyo este îndrăgostit și loial lui Naoko, prietena lui din copilărie. Iubirea lor este, însă, marcată de moartea prietenului lor comun (iubitul lui Naoko), și de instabilitatea lui Taoko. Este un roman despre puterea destinului, în care majoritatea relațiilor eșuează.

2. 100 idei geniale de copywriting- Andy Malsen

Sunt prezentate 100 de idei aleatorii de scris texte persuasive care pot fi adaptate petru orice fel de scris.

3. Grădina de Sticlă – Tatiana Țîbuleac

După „Vara în care mama a avut ochii verzi, a venit rândul acestei cărți să fie răsfoită. Ea păstrează aceeași temă- cea maternă,  a copilului iubit/neiubit, a consecintelor tragice ale „neiubirii  și a remușcării.

4. Toți marketerii spun minciuni povești- Seth Godin

Marketing-ul adevărat înseamnă să spui o poveste diferită. Iar atunci când povestea e bună, noi o credem. Care e povestea ta? Cum să scrii o poveste care va fi crezută de toată lumea?

5. Învățare – Tara Westover

„Învățare este o carte cu o poveste curajoasă despre dragoste și violență, despre puterea legăturilor de sânge și despre inteligența unei fete crescută într-o familie de mormoni. Este o carte despre care e greu să vorbești, însă pe care ai sublinia idei la fiecare pagină.

6. O viață măruntă-  Hanya Yanagihara

„O viaţă măruntă este un roman de o extraordinară forţă şi emoţie despre legăturile indisolubile ale prieteniei şi despre limitele rezistenţei umane. Îi are în centrul atenției pe cei patru prieteni JB, Malcom, Jude și Willem care se mută în New York pentru a-și face o situație.

7. Blink. Decizii bune în 2 secunde- de Malcom Gladwell

Malcom Gladwell revoluționează modul în care înțelegem lumea interioară și scrie despre abilitatea de a face judecăți rapide și de a lua decizii spontane.

8. Fața urâtă a iubirii- Colleen Hoover

Când Tate îl întâlnește pe Miles, un pilot de avioane tăcut, bântuit de un trecut întunecat, ea este conștientă că ceea ce simte nu e dragoste la prima vedere. Ei au în comun doar atracția fizică. Totul ar decurge normal, dacă Tate ar respecta cele două reguli impuse de Miles: să nu pună întrebări despre trecut și să nu se aștepte la un viitor împreună.

9. Jocurile noastre de toate zilele – Eric Berne

Berne oferă o explicație neprețuită asupra modului în care oamenii, în mod inconștient, eșuează în a-și satisfice nevoile autentice, în a coopera, în a obține relații împlinite, desi se străduiesc din toate puterile. El ajută cititorul să își descopere propria responsabilitate pentru nefericirea personală și să își găsească opțiuni mai sănătoase.

10. Cele cinci limbaje ale iubirii- Gary Chapman

Gary Chapman, după 30 de ani de consiliere matrimonială, a ajuns la concluzia că există cinci limbaje primare ale iubirii: declarațiile, timpul petrecut în doi, darurile, serviciile, contactul fizic. Ele reprezintă cinci modalități prin care oamenii își exprimă și receptează iubirea. Care este limbajul tău?

11. Cum să eliberezi artistul din tine- Julia Cameron

În cartea „Cum să eliberezi artistul din tine Julia Cameron spune cu convingere că fiecare dintre noi poate să fie și să facă orice își propune, atâta vreme cât scapă de teama de eșec. Trebuie să ne dăm voie să greșim și pentru asta ne oferă cele două instrumente din carte: paginile de dimineață și întâlnirile cu artistul din noi.

12. Omul în căutarea sensului vieții- Viktor Frankl

„Omul în căutarea sensului vieții” este o carte despre experiențele îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Ea deschide cea mai intimă perspectivă asupra înțelegerii omului în situații de nesupraviețuit, acceptă trauma și în final, găsește sens în ceea ce trăiește. 

13. Splendida cetate a celor o mie de sori- Khaled Hosseini

Khaled Hosseini scrie despre povestea unei prietenii care nu se dă în lături de la sacrificiul suprem şi a unui oraş care se încăpăţânează să renască din propria-i cenuşă. În timp ce pe fundal se derulează evenimentele care au marcat istoria Afganistanului în ultimii treizeci de ani – ocupaţia sovietică, jihadul dus împotriva ei, războiul civil şi teroarea instaurată de regimul taliban –, două femei cât se poate de diferite descoperă cât de mare este puterea dragostei şi ce orori pot fi îndurate în numele ei.

14. Începe cu de ce- Simon Sinek

De ce unii oameni sau unele companii sunt mai inovatoare, mai influente și mai profitabile decât altele? De ce unele se bucură de o loialitate mai mare din partea clienților și angajaților? Sau de ce atât de puține companii de top sunt capabile să-și mențină succesul? Simon Sinek susține că oamenii nu vor crede într-un produs, într-un serviciu, într-o mișcare sau într-o idee până când nu vor înțelege „de ce-ul din spatele acestora.

15. Poate ar fi bine să discuți cu cineva- Lori Gottlieb

Vreau să cred că terapia începe să nu mai fie un subiect tabu. Tocmai despre asta este vorba și în această carte, de cât de mult bine îți poate face mersul la terapie. Cartea este o invitație în lumea unui psihoterapeut, analizând minciunile pe care ni le spunem.

16. Strigă-mă pe numele tău- Andre Aciman

Este o poveste despre jocurile și focurile pasiunii trăite cu înflorirea tinereții, povestită din perspectiva lui Elio, care-și amintește de vara în care Oliver a venit în Italia.

 17. Acolo unde femeile sunt regi-  Christie Watson

Un roman cu o mare încărcătură emoțională care prezintă povestea lui Elijah, un băiat de șapte ani care trăiește în grija unor asistați sociali. El crede cu tărie că în interiorul său trăiește un vrăjitor care îl mână să facă lucruri rele.

18. Zuleiha deschide ochii- Guzel Iahina

Romanul surprinde povestea unei tătăroaice deportate în Siberia, în anii 30. Zuleiha este o mama a patru copii și soție a unui țăran ucis de ofițerul Armatei Roșii. Ea ajunge să se îndrăgostească chiar de cel care i-a ucis soțul.

19. Startup de 100$ – Chris Guillebeau

Cartea înglobează cele mai importante sfaturi de la cei care au învățat cum să-și găsească drumul spre success prin ceea ce fac. Autorul a descoperit 1.500 de persoane care și-au construit afaceri cu venituri mari și a decis să se concentreze asupra celor mai impresionante 50 de studii de caz.

În aproape toate aceste exemple, oameni fără abilități speciale au descoperit că puteau valorifica anumite aspecte ale pasiunilor lor şi au reușit să-şi organizeze vieţile astfel încât să se bucure de mai multă libertate şi împlinire personală.

20. A short stay in hell-  Steven L. Peck

Mormonul Soren Johansson moare și se trezește în viața de apoi, în Iad, într-o bibliotecă de dimensiuni aproape infinite, care conține fiecare carte posibilă scrisă vreodată. Dintre toate cărțile, una este povestea sa de viață, pe care trebuie să o găsească pentru a scăpa din Iad.

21. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău- Fredrik Backman

O carte emoționantă, pe alocuri cu zâmbete la colțurile gurii, și alteori cu lacrimi în ochi și șervețele în mână.

Autori români

22. Cerberus- Neguț Marius Albert

Autorul ne arată o lume ale cărei caverne par să înghită tot ceea ce înseamnă puritate, inocență, naivitate. Astfel, cel mai negru scenariu pe care și-l poate imagina un părinte prinde viață.

23. Trei săptămâni în Anzi- Marius Chivu

O carte despre călătorii, pentru cei cu apetit de drum.

24. Trei săptămâni în Himalaya- Marius Chivu

Într-un limbaj amuzant, Mariu Chivu povestește cele 21 de zile petrecute împreună cu un prieten şi cei doi şerpaşi locali în tărâmul Nepalului

25. Adevarata carte cu pisicile lui Tocilescu- Alex Tocilescu

O carte amuzantă, pentru toți iubitorii de pisici.

26. 20 de ani în Siberia-  Anița Nandriș

20 de ani în Siberia combină viața zguduitoare, talentul exceptional și moralul. Este o poveste reală, cu o istorie grea și consecințe asupra familiei Aniței.

27. Alive- Petronela Rotar

Alive este un volum de povestiri inspirate din viața Petronelei, de la copilăria ei și până la momentul actual.

La final, trebuie să recunosc că nu mi-e ușor să spun pas cumpărăturilor de cărți. Așa că am adoptat o măsură de siguranță, în care îmi pun cărțile în coș și aștept câteva zile. Dacă după 3 zile încă mă gândesc la ele, le cumpăr.

O altă metodă la care am recurs ca să fentez „cumpăratul de cărți”, este să-mi trec cărțile pe care vreau să le citesc în aplicația Goodreads, în speranța că am prieteni interesanți care aruncă un ochi și pe acolo înainte de ziua mea sau de Crăciun. Varianta asta chiar funcționează bine. În plus, îmi și păstrez ordine printre titluri.

Însă astăzi e Ziua Internațională a Cărții, iar Elefant oferă până la 70% reducere pentru o mulțime de titluri. Intră pe site și caută-ți cartea preferată. Azi avem voie să sărim peste cele 3 zile de „ siguranță.

Tu ce ai mai citit în ultima perioadă?