Pentru mulți, călărirea de elefanți este una dintre activitățile de pe Bucket List. Ce-ar putea fi mai exotic și mai interesant decât să stai cocoțat pe un elefant, într-un râu, iar el să ia apă în trompă și să o arunce pe tine ca să te răcorești? Ceea ce însă nu mulți știu este că în spatele acestui turism cu elefanți se află un turism ilegal, urât și periculos.  Mai jos vreau să îți explic de ce noi am exclus încă de la început să ne suim pe animale.

Elefanții din Thailanda sunt un simbol național. Legenda spune că  Maya, mama lui Buddha, a visat că un elefant care ținea o floare de lotus într-una din cele șase trompe ale sale i-a tăiat burta și a intrat în ea. Astfel, înțelepții au interpretat visul ca fiind evenimentul prin care Maya l-a născut pe Buddha. Așadar, elefentul alb care de fapt este gri, a fost considerat animal sacru.
dsc_0034
În zilele noastre, după o scurtă căutare pe internet despre activitățile pe care ar trebui să le faci când ajungi în Thailanda, găsești o mulțime de companii care îți oferă posibilitatea să hrănești elefanți, să îi speli sau să îi călărești. Trebuie să recunosc că și noi am vrut să petrecem câteva ore în apropierea elefanților, să îi hrănim și să îi spălăm. Asta este perfect normal. Însă acum vreau să îți vorbesc despre acele companii care te lasă să călărești elefanți. Și din păcate, destul de multe companii oferă astfel de servicii. Asta înseamnă afectarea animalului atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Pe de altă parte, există companii care țin cont de nevoile elefanților, astfel încât nu te lasă să te urci pe el. Banii pe care îi primesc, îi folosesc pentru a-i întreține. Spre exemplu, un elefant mănâncă 100kg de banane pe zi.
dsc_0058
Pentru aventura noastră, noi am ales o companie mai mica, Elephant Family Care. Am ales un pachet mediu care conținea activitățile cu elefanți, vizită la o cascadă și rafting pe plută de bambus, pentru 50 de euro de persoană.
Cum a decurs ziua noastră: Dimineață am fost preluați de la hostelul  în care eram cazați și după un drum de aproximativ o ora jumătate am ajuns la tabăra de elefanți. Acolo am primit haine de schimb și le-am curățat bananele. După ce am învățat cum să le spunem ca să-și ridice trompa și să le băgăm mâncarea direct în gură, am început să îi hrănim. Unii mâncau direct din palmă ajutați de trompă, altora le băgam mâncarea direct în gură. Elefanții au fost foarte prietenoși,  învârtindu-și trompa după mâncare. Ne-am împrietenit repede cu ei, iar apoi i-am ghidat către baia cu nămol. Am învățat că au nevoie să își acopere corpul cu nămol ca să se protejeze de soare, exact cum facem și noi cu crema cu protecție solară. Activitatea asta, pe cât a fost de murdară, pe atât de amuzantă, a fost atât pentru noi cât și pentru elefanți. După ce ne-am nămolit toți între noi și după ce am căzut în nămol, ne-am îndreptat toți către râu. Ne-am bălăcit, i-am spălat de nămol și i-am privit cum se jucau și cum iși luau apă în trompă și se stropeau între ei. A fost absolut fantastic să îi putem privi cum se comportă ei natural, cum se joacă fără să le facă rău cineva. Pe tot parcursul zilei am încercat să mă uit la picioarele lor, să caut urme de abuz și trebuie să recunosc că nu am găsit nimic suspect.
dsc_0011
dsc_0148
După atâta hrănire de elfanți era cazul să ne hrănim și pe noi dar pentru asta s-au ocupat cei de la tabără și am primit supă cu legume, orez cu legume și fructe proaspete. După ce am mâncat, am plecat într-o drumeție spre cascadă, iar apoi la rafting pe plută de bambus. La sfârșitul zilei au fost transportați înapoi spre hostel.
dsc_0287
 
Ce am învățat de acolo? După experiența pe care am avut-o cu elefanții, am învățat 3 lucruri:
1.Elefanții sunt în pericol!
Acum 100 și ceva de ani, în Thailanda mai trăiau aproximativ 100.000-150.000 de elefanți. Știi câți mai sunt azi? În jur de 2000. Din păcate, una dintre cauzele care duce la descreșterea numărului lor este chiar modalitatea în care sunt ei exploatați pentru turiștii care vor să-I călărească, să-i vadă în două picioare sau să-i vadă făcând diferite trucuri. Pentru toate comportamentele astea nenaturale ale elefanților, se folosesc modalități brutale de dresare. De când sunt încă pui sunt furați de la mama lor și ținuți în cuști mici, fără să aibă posibilitatea să se miște. Apoi ajung să fie bătuți pentru a putea fi dresați. Atfel le este doborât psihicul de animal.
2.Elefanții nu uită niciodată
Cu alte cuvinte, elefantul rămâne cu trauma pe care o suferă în copilărie. Tocmai de asta au existat de multe ori cazuri când elfanții au ucis turiști sau au devenit sălbatici foarte repede.
3.Să nu susțin astfel de turism
Amintește-ți mereu: elefanții sălbatici nu se lasă călăriți. Punct. Toate companiile care încurajeaza astfel de activiăți, fac asta doar pentru bani, fără să le pese deloc de bietele animale cu trompă.
DSC_0216.JPG
Dacă îți dorești să experimentezi o astfel de aventură, te rog să te informezi despre compania cu care vrei să pleci. Alegerea îți aparține, fie că vrei să folosești animalele pe post de amuzament, rănindu-le, fie că alegi cealaltă variantă și ajuți la protejarea lor.