„Când aerul închis din încăperea de 15 mp în care eram strânși 35 de persoane, un câine și patru pisici a început să îmi îngreuneze respirația, singurul lucru pe care mi-l doream a fost să apuc răsăritul de mâine. ” Nu a fost Coronavirus, a fost taifunul Ursula care ne-a ținut prizonieri în Filipine o noapte întreagă.
La nici 3 luni de când am simțit asta, am început să am un Déjà vu, pe data de 10 Martie 2020.
Momentele prin care trecem acum sunt dureroase și neclare pentru toți. Oamenii sunt panicați, turismul este în cădere, avioanele își anulează zborurile, multe țări își închid granițele. Ce înseamnă asta? Cât durează? Cum va arăta viitorul, din punct de vedere al turismului? Ce efecte are pe termen lung? Sunt doar câteva întrebări care îmi vin în minte de cel puțin 20 de ori pe zi și niciodată nu am vreun răspuns pentru ele.
Deci cum facem să nu o luăm razna zilele astea în care stăm în casă, și tot internetul explodează de știri legate de Coronavirus? Cum facem să vedem luminița de la capătul tunelului și să transformăm aceste zile de haos și liniște în ceva pozitiv?
Am creat o listă cu 7 activități de făcut în casă, ca și blogger de călătorii, pe timp de Coronavirus, pandemie, sau cum vrei s-o numești.
1. Citește
Știi cărțile alea pe care le tot amâni să le citești? Acum e momentul să te apuci să le răsfoiești și să te bucuri de ele.
2. Fă cursuri online
Știm prea bine că blogging-ul nu înseamnă doar scris. Înseamnă și SEO, Social Media și fotografie. Cu alte cuvinte, trebuie să știi câte puțin din toate domeniile. Tocmai de asta, îți recomand să înveți noi abilități sau să ți le îmbunătățești pe cele pe care le ai deja. Uite, cei de la 2Performant, împreună cu Udemy oferă diferite cursuri gratuite pe toată perioada asta în care stăm în casă.
Dacă ești interesată de Marketing Online, cei de la SMARTERS au un curs foarte bine pus la punct și ușor de înțeles, pe care îl găsești aici.
Cui nu-i plac poveștile bine scrise? Pixar are un curs gratuit despre storytelling.
În urmă cu ceva timp am scris un articol interesant despre secretele din viața unui bloger de călătorii. Te invit să-l citești.
3. Ai grijă de cei dragi
Vremurile ne impun să păstrăm distanța față de ceilalți, dar cred că e necesar să fim mai apropiați ca oricând. Ca și călător, pot spune că mi-am mutat familia pe plan secund de fiecare data când am decis să plec fără să știu când mă voi întoarce. Îți sună cunoscut scenariul? Fii alături de cei dragi. Iar în aceste momente, „alături” poate însemna chiar și un mesaj sau un apel telefonic. Fă-i să simtă că ești alături de ei.
4. Hai să dăm mână cu mână toți bloggerii
Coronavirus înseamnă vremuri grele pentru toți. Și tu, și eu, și toată lumea are nevoie, mai mult ca oricând, să rămână împreună, chiar dacă suntem separați. E un moment ideal să formăm o comunitate, să căutăm soluții și să nu renunțăm la ceea ce facem.
5. Scrie tot ce nu ai scris până acum
Sunt sigură că ai zeci de titluri de articole care abia așteaptă să fie îmbrăcate în cuvinte, și transformate în articole. Mai mult, se știe că scrisul este terapie pentru suflet. Lasă să curgă cuvintele și scrie tot ce ai pe suflet.
Încearcă să nu îndemni oamenii să călătorească în această perioadă. Evită fotografiile cu multe personaje sau articolele despre avantajele călătoritului.
6. Privește în jurul tău
Nu cred că are sens să ne facem că nu vedem, însă turismul mondial va avea pierderi mari în următoarea perioadă. Așa că, după ce se liniștesc apele, cred că oamenii vor învăța să aprecieze ceea ce au aproape și ceea ce le este ușor accesibil. Cred că vremurile în care ne plănuiam o călătorie înainte cu luni de zile încep să apună, la fel ca și unitățile de cazare care cer plata integrală în avans.
Când totul se va liniști, va fi momentul ideal să ne mutăm atenția către România. Să ne promovăm țara și să îndemnăm localnicii să călătorească în țară. Dar repet, nu facem asta acum.
7. Plictisește-te
Nu în ultimul rând, dă-ți voie să te plictisești. Este un sfat de aplicat nu doar pe timp de Coronavirus. Doar așa îți pui creierul la muncă și devii creativ. Ce făceam în copilărie când nu aveam televizor sau internet? Inventam jocuri, cântece deveneam creativi. Fă asta și acum: oferă-i creierului tău șansa de a crea și de a se relaxa. Meditează, colorează, gătește (sunt sigură că ai o mulțime de rețete internaționale de testat), fă poze, uită-te la filme, ascultă muzică, dansează, etc.
„Era 5 dimineața când am pus mâna pe clanță să deschid ușa camerei, lăsând aerul curat să intre peste noi. Aș fi fugit în curte, dacă palmierii căzuți n-ar fi blocat ușa. Dar așa, am făcut câteva sărituri și mi-am făcut loc printre crengi, trunchiuri de copaci și alte rămășițe de clădiri dărâmate. Cerul se transforma deja din roz în violet iar vecinul striga cu gura până la urechi, Merry Christmas!”
În concluzie, în aceasta perioadă, în care atenția tuturor este îndreptată asupra știrilor legate de Coronavirus, este important să rămânem calmi, să ne unim forțele și să nu ne pierdem speranța. Cândva, totul va fi bine, mereu a fost. Și asta e cea mai importantă lecție pe care am învățat-o de la oamenii care au mult mai puțin decât avem noi.
Tu cum îți petreci aceste zile de stat în casă?
Frumos spus! 🙂