cumparaturi pe timp de covid

 Ghidul cumpărătorului călător în vremuri de Corona vine la exact două luni de când am ajuns acasă din Asia. Cei 3 ani petrecuți acolo, ieșirile și râsetele seară de seară, milioanele de motociclete care ocoleau pietonii aflați pe trecerea de pietoni, cei care mă atingeau în autobuze ca să vadă dacă sunt reală și oamenii care mă opreau pe stradă să facă poze cu mine par vremuri de mult apuse.

Atunci n-aș fi crezut că viața mea va urma să se schimbe după fiecare noapte în care abia reușeam să adorm.

Dacă mă citești, este foarte posibil să fii iubitor de călătorii, sau chiar mai mult, să fii plecat pe undeva prin lume chiar acum. Așadar, acest ghid este pentru tine, și este despre cum că faci cumpărături cu cap în vremuri de Corona. Pentru că #AsteaAșaSeFac cu cap și multă grijă.

1.Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă/ hotel sau AirBnB.

Îmi amintesc că transportul public nu era ceva foarte plăcut, mai ales dacă erai înconjurat de încă 30 de oameni care se îmbulzeau pe lângă tine. Deci lasă mersul cu trenuri, autobuze sau Grab pentru mai târziu. Dacă ai o motocicletă cu care să te deplasezi fără să intri în contact cu alții, ești norocos.

Dacă ai ajuns în Asia, știi că e aproape imposibil să treci prin fața vreunei case care să nu aibă ceva de vânzare. Fă-ți cumpărăturile de la magazinele astea mici, de cartier. Evită mall-urile și supermarket-urile chiar dacă mai sunt deschise.

2. Nu ieși în public decât când chiar trebuie!

Dacă ești plecat, mai mult ca sigur nu ai cum să #staiacasă, dar ai totuși posibilitatea să #staiîncasă, adică în unitatea de cazare unei ești cazat. Știu că îți dorești tare mult să explorezi, să vezi cât mai multe și să te plimbi pe plajă sau pe străzi. Însă toate astea pot aștepta, dacă vrei ca viitorul să fie mai bun decât prezentul.

Apropo, am scris aici un articol despre câteva activități pe care le poți face în casă pe timp de Corona, dacă ești călător sau blogger de călătorii. Poate te inspiră. 🙂

3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, până se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;

În țări precum Vietnam, Cambogia sau Thailanda noțiunea de “viață privată” este una aproape inexistentă. Tocmai de asta, acum e și mai important să îți oferi spațiul de cel puțin un metru jumate între tine și alți oameni. Nu te opri pentru ca alții să se pozeze cu tine, nu le face nici tu poze și nu sta la povești și la practicat engleză cu alți oameni.

4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;

Dacă nu ai avut posibilitatea să îți achiziționezi mănuși de unică folosință, folosește mănușile sau punglile de plastic din magazine. Pungile le poți trage pe mână și le poți arunca imediat după ce ți-ai terminat cumpărăturile.

Îmi amintesc când mergeam la supermarket în Vietnam și localnicii pipăiau cu mâinile goale fiecare franzelă de pe raft. Ce vremuri…

5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează într-una;

Evită street food-ul și prepară-ți singur mâncarea. Dacă ești în țări tropicale, ai acces la fructe și legume proaspete și orez pe tot timpul anului. Profită de ele. La noi rafturile s-au golit de făină și de drojdie.

6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;

Știu că plata cu cardul este imposibilă în multe locuri. Totuși, dacă ai posibilitatea să alegi, alege să faci plata cu cardul.

7. Și când pleci, și când revii acasă / AirBnB / hotel, spală-te pe maini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.

Evită cazările din hostel-uri unde există șansa să ai contact cu mulți oameni.

Cumpără-ți un săpun pe care să îl porți cu tine și folosește-l ori de câte ori este nevoie.

8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucarie, ci cu un șervețel antibacterian.

Nu cred că vrei să rămâi fără telefon în perioada asta, așa că ai grijă și de el: curăță-l des cu un șervețel antibacterian. Tot la fel îți poți curăța și tălpile, dacă locul în care intri cere să te descalți.

Pentru mai multe detalii, informează-te doar din surse sigure. Îți recomand Organizația Mondială a Sănătății, care este aici.

Viitorul tău, al meu, al nostru este sub semnul întrebării. Nimeni nu știe cum va arăta ziua de mâine. Tot ceea ce poți face acum, este să ai grijă de tine în fiecare moment al zilei. Fă asta pentru tine și pentru cei care te așteaptă (cu bine) acasă.

*Inițiativa #AsteaAșaSeFac aparține lui Cristian China-Birta.