Se spune că uneori trebuie să te îndepărtezi ca să vezi ceea ce ai sub ochii tăi. Așa să fie oare? Dacă aș putea rezuma ultimii 4 ani din viața mea, atunci fraza de mai sus i-ar descrie cel mai bine. România a fost țara în care am trăit suficient timp încât să simt că-i aparțin dar și suficient timp cât să mă facă să-mi împachetez catrafusele și să plec departe.

Pe la vreo 13 ani am început să trec granița la vecinii noștri din Vest și să mă mândresc cu locul din care vin, moment în care am dar peste primele poker faces și ochi dați peste cap. Abia mai târziu aveam să înțeleg ce și cum. După vreo zece ani, când am început să schimb și continentul, ceva începea să se schimbe. Lucrurile stăteau taman invers: “Wow, Romania! Hagi!” sau “Wow, Romania! Budapest”. Mda, mai bine să confunzi capitale decât sa-ți dai ochii peste cap. În fine! Așa mi-am recăpătat cheful și dorința de a mă mândri cu țara din care vin, în fața unor oameni care știau prea puține despre ea însă erau curioși. Și chiar asta am făcut de fiecare dată când întâlneam oameni dornici să afle de unde vin, despre Dracula, ce mâncăm noi sau de ce ne place să stăm sub soare.

Nu-mi amintesc să fi făcut vreo vacanță în Maramureș până acum, însă fiecare fotografie pe care o găseam sub hashtagul #maramureș mă umplea de emoții și de dor de casă. Pentru unii înseamnă pajiști cu căpițe de fân, pentru alții înseamnă Săpânța, pe unii, din păcate, îi duce cu gândul la istoria și durerea comunismului iar pentru unii nu mai înseamnă nimic. Pentru mine, #maramureș înseamnă căldură, simplitate, bunătate, oameni, trecut. Cumva, înseamnă tot ceea ce dispare încet dar sigur, pentru că nu mai prezintă interes.

Mocanita
Drum în Maramureș
Drum în Maramureș

Lăsând astea la o parte, am scris o listă cu lucruri pe care nu trebuie să le ratezi când planifici o excursie în Maramureș și care mi-au plăcut și mie cel mai și cel mai mult:

1. Cimitirul Vesel de la Săpânța

Sună destul de aiurea să vizitezi cimitire, însă cel de la Săpânța chiar e unul special, că doar nu degeaba au scris National Geographic sau The Guardian despre el. Ceva tot trebuie să aibă, nu? Așa cum îi spune și numele, arta populară maramureșeană face haz de necazul morții, scrijelind pe piatra albastră a  mormântului câteva rime inspirate din viața răposaților.

Biserica din Cimitirul Vesel
Biserica din Cimitirul Vesel de la Săpânța
Cimitirul Sapanta

Ideea aparține lui Stan Ioan Pătraș care la rândul său s-a lăsat inspirat de daci, cei care priveau moartea ca pe un eveniment vesel.

Personal, nu mi s-a părut un loc prea vesel însă este un loc unic, care merită vizitat.

2. Mănăstirea Săpânța-Peri

Datorită înălțimii sale de 78m, această mănăstire este considerată ca fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume, fiind înscrisă și în Cartea Recordurilor. Crucea din vârf, înaltă de 7 metri este placată cu 4kg de aur.

Manastirea Peri
Manastirea Peri
Manastirea Peri din Sapanta
Peri Sapanta

3. Memorialul Durerii din Sighetul Marmației

Este un muzeu amenajat în clădirea fostei închisori, construită în 1897. Aici au fost terminați foști miniștri, academicieni, istorici, ziariști, persoane nedorite de regimul comunist. Fiecare celulă a închisorii a fost transformată în cameră muzeu conținând detalii tematice din perioada comunismului, cea care a adus suferință și moarte.

Îmbrăcăminte deținuti
Îmbrăcăminte deținuti
Camera Comunismului
Camera perioadei Comunismului

4. Vizitează Casa Tradițională din Bogdan Vodă-Ieudișor

Casa Taraneasca Maramures

Nicio vacanță în Maramureș nu e completă dacă nu treci pragul unei case autentice! Casa de mai sus prezintă trăsăturile caselor țărănești din Maramureșul istoric, având o vechime de peste 120 de ani. Un element aparte îl reprezintă groapa din tindă. De obicei se folosea pentru depozitarea cartofilor în perioada iernii însă în timpul celor două războaie mondiale această groapă a fost folosită pentru ascunderea animalelor, și mai ales a fetelor pe care le batjocoreau soldații.

Camera traditionala
Groapa de sub pat

5. Excursie cu Mocănița pe Valea Vaserului

O călătorie înapoi în timp, cu trenul, prin inima munților, înconjurat de vegetație diversă este unul dintre lucrurile pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș. Mocanița de pe Valea Vaserului este singura cale ferată forestieră din lume care mai funcționează în prezent. Pentru turiști, călătoria începe din Vișeu de Sus până la Paltin, aproximativ 22 de kilometri și durează 5 ore. Peisajul pitoresc pe care l-am observat de-a lungul călătoriei e unu cum numa’ în Maramureș poți găsi.

Mocanita Maramures
Mocanita
Choo Choo
Maramures Mocanita

6. Cazare autentică la localnicii din Maramureș

Și dacă tot ești în vacanță în Maramureș, trebuie să petreci cel puțin o noapte într-un loc autentic, al dragostei de oameni și al veseliei. Pentru asta, îți recomand Casa Verde în Bogdan Vodă. Aici găsești peste tot ceva deosebit: portul, cântul și jocul fiind la mare cinste mai ales în zilele de duminică, la nunți și la botezuri sau la sărbători religioase. Proprietarii sunt niște oameni simpli și prietenosi, care îți pun la dispoziție tot ce au ei mai bun. Și ca să pleci acasă cu o amintire autentică, te poți îmbrăca și poza în portul popular din Maramureș.

Camera autentica
Port Maramures
Port tradițional
Fericire de la mic la mare

7. Bucură-te de drumurile spre Maramureș

Fie că mergi cu mașina, trenul sau bicicleta, drumul spre Maramureș este pitoresc. Căpițe de fând de-o parte și de alta a străzilor, țărani care-și lucrează pământul și doamne care stau pe banca din fața casei și povestesc. Simpul dar atât de iconic.

Capite de fan
s i m p l i t a t e
Joc si voie buna

Ca și concluzie, te las cu cuvintele unui irlandez fermecat de frumusețile noastre: “Zona rurală și viața satului în Maramureș sunt comori fantastice. Aveți ceva ce noi nu mai avem demult, acest contact atât de puternic cu pământul și cu cultura vie tradițională. E ceva unic în Europa.