Am observant că există un interes tot mai mare al românilor pentru Asia de Sud-Est în materie de călătorii. Fie pentru pentru aventuri solo, yoga în India sau lună de miere în fermecatul Bali, cei mai mulți români aleg Asia ca și destinație de vacanță.
Ce-i drept, asta am ales și eu în 2016, când am plecat cu un bilet doar dus spre Asia.
La întoarcere însă, părerile sunt împărțite. Unii se declară fermecați de frumusețile de pe aici și de nucile de cocos băute pe plajă, alții zic că Asia nu e tocmai așa cum e în poze. Doar că dacă ne luăm după poze, nimic nu e așa cum pare.
Astea fiind spuse, uite 10 motive pentru care nu ar trebui să mergi în Asia de Sud-Est:
1. Oamenii și comunicarea în Asia
Dacă ajungi în zone turistice (și e imposibil să nu ajungi), totul este simplu. Majoritatea localnicilor vorbesc limba engleză, așa că e ușor să comunici cu ei. Dacă ești însă genul de exploratoare care vrea să vadă și zone mai puțin turistice, atunci cunoașterea limbii engleze nu te va prea ajuta. Într-un final te vor durea mâinile de la vorbit.
Spre exemplu, eram în Sumatra, în nordul Indoneziei și încercam să ajungem la o plantație de cafea. Am tradus cuvântul “cafea” în engleză, franceză, spaniola, maghiară, italiană de fiecare dată când dădeam de vreun localnic să ne îndrume spre plantații. Nimeni nimic. Pănâ într-un final când am aflat că trebuia să zicem “kopi”.
2. 10 lei poza cu maimuța
Vrei să fii vedetă pentru o zi? Mergi în Vietnam sau Filipine. Cu cât ești mai albă la piele și cu cât ai ochii mai albaștri sau verzi, cu atât ai mai multe șanse să fii pozată. Ești diferită și din cauza asta ești automat frumoasă și specială. Localnicii vin să facă poze cu tine, te arată cu degetul sau chiar te ating, să vadă dacă ești reală.
3. Piețele- culori și mirosuri din Asia
Că tot scriam despre ce fructe să mănânci în Vietnam sau deserturile pe care trebuie să le încerci în Malaezia, astea toate vin la pachet cu dezavantaje. În piețe, mirosurile se amplifică și prind viață datorită căldurii. Iar piețe sunt la fiecare colț de stradă. Așa că dacă ai o problemă cu mirosurile, Asia de Sud Est nu prea este pentru tine.
4. Mâncarea din Asia
Asia e bine cunoscută în special pentru mâncarea stradală. Mai mult decât asta “Vânzarea pe stradă ocupă un spațiu important în cultura și istoria thailandeză, contribuind la construirea de legături comunitare, permițând femeilor să lucreze, să inoveze în bucătăria thailandeză și să îmbogățească familiile fără altă posibilitate“, a spus Chawadee Nualkhair, blogger de alimente.
Dar nu toți putem mânca pe stradă. Am avut problema asta în Sumatra. Într-o zi am decis că îmi fac curaj, mă așez pe scaun și mănânc. Chiar dacă în vitrina de lângă mine era o găină juipuită care atârna de gât și aștepta să fie prăjită. Doar că nu am apucat să mă așez confortabil și tocmai ce mi-a trecut pe lângă picioare un ditamai șobolanul. Tot atât de repede mi-a trecut și pofta de mâncare.
Aici am scris mai multe despre primele mele gânduri din Indonezia.
5. Asia este ieftină
Și nu e nimic rău în asta, doar că ieftin înseamnă automat mai mulți turiști. Mai mulți turiști înseamnă distrugerea autencității.
6. Poluarea
Datorită traficului rutier și a arderii ilegale a terenurilor agricole, aerul din unele locuri poate fi dăunător. Spre exemplu, indicele calității aerului este de 40 (considerat ca fiind bun) în Langkawi- Malaezia, spre comparație cu 145 cât este în Hanoi, Vietnam.
Pentru a verifica calitatea aerului în timp real, ai aici un website.
7. Starea ta fizică și psihică poate fi în pericol
Ai văzut toate pozele alea cu milioane de scutere în intersecție? Nici vorbă că ai cum să traversezi strada în siguranță. Și nici să nu te gândești că aștepți culoarea verde la semafor ca să treci strada.
8. Distanțe mari și multe avioane
Dacă vrei să te deplasezi prin mai multe țări, atunci cu siguranță vei apela la avioane. Și ca și orice alt mijloc de transport, se mai strică și alea. Unele la sol, altele prin aer. Așa că dacă ai frică de zbor gândește-te de două ori înainte să mergi în Asia.
9. Cultura și diversitatea religiilor
Se zice că dacă ești musafir trebuie să respecți regulile gazdei. Așa și prin Asia de Sud-Est. În unele zone este predominantă religia musulmană. Teoretic, asta îți limitează accesul la plajă în costum de baie.
În Gili, spre exemplu, care e o insulă mică, mică, există o moschee. Și pentru că insula e atât de mică, oriunde te-ai caza ești parte de 5 ori pe zi la slujbele din moschee.
10. Descălțarea!
Asia e genul acela de destinație în care îți amintești de copilărie. Doar că e o copilărie ușor dusă la extrem.
Îndepărtarea încălțămintei nu se referă doar la îndepărtarea murdăriei. În Thailanda, spre exemplu, capul este considerat cea mai venerată parte a corpului, spiritul trăind aici. Picioarele, pentru că sunt la capătul corpului sunt considerate ca fiind cele mai îndepărtate de spirit. Prin extensie, și pantofii.
În Vietnam îți lași pantofii la ușă chiar și când intri în unele magazine, restaurante sau grădinițe.
Concluzie
Așa cum scriam mai sus, am plecat spre Asia în 2016, fără să mă fi documentat prea mult, fără să fi făcut vaccinuri și fără prea multe gânduri. Astăzi am aproap 3 ani de când locuiesc în Asia și pot spune cu sinceritate că ultimii 3 ani au fost cei mai frumoși din viața mea.
De doi ani locuiesc în Vietnam, chiar dacă asta înseamnă să stau în trafic, să port mască sau în zilele de vară să fac 5 dușuri pe zi. Asia de Sud-Est înseamnă pauză de la problemele lumii întâi și reconectarea cu oamenii, cu natura și cu viața simplă. Înseamnă să înveți să nu faci nimic. Și odată ce ai ajuns pe tărâmurile oamenilor cu ochi migdalați, e mai mult decât sigur că te vei întoarce.
Asia de Sud-Est are acel ceva care prima dată te enervează, te socate din pepeni și nu îl înțelegi dar apoi te învăluie în iubire și bunătate cum rar ai să mai găsești.
Mai fatuca… tu nu esti cu toate la cap…. Am stat in SE Asia 11 luni – Thailand, Cambodia, Vietnam – am respirat, am traversat strada, am mincat pe strada…. I’m still alive
Nu te mai duce fato !!!
Măi băiete, eu trăiesc în Asia de vreo 3. Ar fi trebuit să-ți dai seama că articolul de mai sus este un pamflet.