Gata. Te-ai hotărât că vrei noi aventuri în viața ta, vrei să călătorești o perioadă mai îndelungată sau vrei să profiți de cele câteva zile de concediu pe care le ai la dispoziție. Insă,  încotro să mergi?
Sigur, totul este mult mai simplu dacă ți-ai stabilit deja ceea ce vrei să vezi: Transfăgărășanul, un muzeu, Brugge-ul sau poate chiar Machu Picchu. Sau poate ai găsit o destinație pe net care ți-a stârnit interesul și acum mergi să o vizitezi. Dar ce faci atunci când  știi că poți să mergi aproape oriunde? Cum îți alegi următoarea destinație? De fapt, să fiu sinceră, de foarte puține ori am știu unde voi fi peste o lună. Îmi aleg destinațiile aleatoriu, fără să plănuiesc prea mult. Asta pentru că de fiecare dată când am avut un plan mi l-am schimbat de cel puțin două ori sau chiar m-am trezit dezamăgită de unele destinații în care am ajuns. Spre exemplu, așa am pățit cu Praga și Barcelona.
Cu toate astea, pentru a evita micile situații neprevăzute și neplăcute, vreau să îți arăt niște idei de care să ții cont atunci când te decizi în legătură cu următoarea ta destinație.
unmarked-map
1.  De ce vrei să călătorești?
Fă-ți o listă cu toate activitățile care îți fac plăcere să le faci. Fie că vrei să călătorești pentru că vrei o drumeție, vrei să ieși din zona de confort, să te relaxezi sau vrei să înveți o limbă străină, motivul călătoriei face mult mai simplă trecerea de la gânduri tale la fapte.
Asta nu înseamnă că trebuie să stai câteva săptămâni în care să îți stabilești un scop pentru care să călătorești. Înseamnă că de fiecare dată când găsești un scop întemeiat, îți mărești șansele de a găsi destinația potrivită pentru tine.
Spre exemplu, cu siguranță n-aș merge în India dacă scopul meu este să învăț limba spaniolă.
Gândește-te la interesele și plăcerile tale. Vrei să stai în natură? Ai un loc la care visezi de multă vreme? Vrei să înveți cultura thailandeză?
Nu uita că atunci când ceva devine prioritar pentru tine, vei găsi și soluții cu ajutorul cărora să îți îndeplinești visul.
2. Cum vrei să călătorești?
Fiecare dintre noi avem un stil personal de călătorie. Unii preferăm rucsaci în spate, hosteluri și avem un buget redus. Alții preferă hotelurile și all inclusive-ul.
Cu cât îți stabilești mai clar cum vrei să călătorești, cu atât îți va fi mai ușor să îți stabilești șu bugetul pe care să-l pui la bătaie.
3. Ce buget îți aloci?
După ce ți-am arătat aici cum să călătorești fără bani, ar părea că banii nu sunt o problemă. Nu-i așa? Totuși, trebuie să fii realist și conștient că pot apărea situații care te vor face să scoți niște bani din buzunar. Spre exemplu, cum să călătorești în Thailanda dacă nu ai banii necesari pe care trebuie să-i arăți la graniță?
Stabilește-ți din timp ce îți permiți și ce nu. Nu cred că vrei să pleci acasă mai repede decât ți-ai propus, pentru că ai rămas fără bani.
Eu îmi împart bugetul pe zile. Dacă știu că am 15€/zi și azi am cheltuit 20€, pentru mâine îmi rămân doar 10€.
În funcție de bugetul tău îți cauți o destinație mai ieftină sau mai scumpă.
4. Cu cine călătorești?
Partenerul de viață sau familia joacă un rol important atunci când călătorești. Aș spune că e chiar decisiv. Pune-i și pe ei să își facă o listă cu interese și dorințe iar apoi discutați-le împreună. Căutați interese comune și stabiliți următoarea destinație împreună, împăcând toate părțile.
Degeaba vrei tu să stai în cort, la munte, în timp ce copiilor tăi nu le place deloc drumeția și muntele.Pentru liniștea familiei și pentru binele tuturor, caută să găsești un echilibru între dorințele copiilor și ale tale.
Dacă sunteți cuplu, țineți cont de dorințele fiecăruia. Și dacă nu vă puteți decide, ce ar fi dacă ați face cu schimbul? Acum mergeți unde vrea unul iar data viitoare alege celălalt destinația.
5. Cât timp ai la dispoziție?
Decât mult și prost, mai bine puțin și bine. Decât să vezi cinci capitale într-o săptămână, mai bine limitează-te la una, maximum două. Dacă ai la dispoziție doar una sau două săptămâni, alege cât mai puține destinații pentru că pierzi mult timp pe drumul din punctul A în B.
Dacă ești flexibil, fă ca mine și nu îți plănui cât să stai în localitatea X. Dacă te simți bine într-un anumit loc, rămâi acolo până te simți pregătit să pleci mai departe.
6. Ce anotimp/climat preferi?
Eu fug cât se poate de tare de iarnă și de frig, căutând țările calde. Așa am plecat în luna Martie în Grecia pentru că în Cluj vremea era foarte tristă. Tot așa am ales să plec în Thailanda înainte să mă prindă Crăciunul.
Înainte să pornești la drum, verifică prognoza meteo pentru perioada în care vrei să o vizitezi. Ține cont de sezon și extrasezon. În sezon prețurile sunt mult mai ridicate datorită turiștilor, însă în extrasezon te poți confrunta cu vreme nu tocmai favorabilă.
7. Caută promoții la bilete de avion
În loc să stai să te gândești unde să mergi, caută reduceri la prețurile zborurilor și lasă destinul să decidă pentru tine. Când am plecat spre Portugalia, am făcut-o pentru că am găsit bilet de avion cu 20€ din Franța.
8. Documetează-te!
Știu că ești nerăbdător să pleci la drum însă puțină planificare te poate scăpa de multe situații neplăcute. Și nu spun că trebuie să stai nopți întregi culegând informații și studiind ghiduri. Spre exemplu, chiar dacă în UE nu ai nevoie de vize, pentru alte continente există condiții speciale de călătorie și poate ai nevoie de pașaport, vize sau fotografii.
Din nou, trebuie să recunosc că eu verific doar condițiile de intrare în țară. Nu caut ghiduri turistice ci mai degrabă citesc două, trei bloguri personale despre destinația respectivă.
Tot aici, ia în considerare situația actuală a țării: războaie, calamități naturale, greve, dezastre, etc.
9. Adaptează-te și ascultă-ți instinctul!
E cel mai important sfat pe care ți-l dau. Planifică-ți itinerariul cât mai bine dar nu uita să rămâi flexibil și spontan. Urmează-ți instinctul pentru că doar el te poate duce spre locuri la care nu te-ai gândit niciodată. Ascultă-ți inima și mergi cu ea! Îți garantez că te va duce în locuri minunate.
Tu cum îți stabilești următoarea destinație?