Obținerea vizei poate crea mici tensiuni pentru oricine plănuiește călătorii intercontinentale. Care e situația pentru Vietnam? În primul rând, trebuie să știi că Vietnam este o destinație din Sud-Estul Asiei prea puțin asociată turismului de masă, în comparație cu destinații precum Thailanda sau Bali din Indonezia. Așadar informațiile pe care le găsești pe net sunt destul de puține. Ai aici un grup de Facebook care îți stă la dispoziție pentru întrebări și recomandări despre Vietnam.

lanuri de orez Vietnam

Viza de Vietnam se poate obține fie la ambasada Vietnamului din țara în care ești momentan, fie la aterizarea în țară, în aeroport.

1. Obținerea vizei la sediul Ambasadei.

Dacă ești în România, mergi frumos în București, pe strada  C.A.Rosetti nr. 35, sector 2, la sediul ambasadei. Iei cu tine 2 fotografii tip pașaport, biletul de avion dus-întors (printat), rezervarea la hotel, plus cererea de obținere a vizei. Uneori, depinde și de starea în care se află domnii consuli, ți se poate cere și extrasul de cont bancar (cel puțin asta mi-au spus câteva persoane). Taxa de viză este de 25 de dolari pentru cea de turist, cu o singură intrare. 

Pentru viza trei luni sau cea cu intrări multiple, intră aici să verifici prețurile actualizate.

În cazul în care mergi spre Vietnam din țări precum Thailanda, Cambogia, Laos ș.a.m.d, apelează la agențiile de turism locale care te vor ajuta cu viza pentru o sumă de până la 50 de dolari.

2. Viza on arrival-VOA (la aterizare în aeroporturile din Hanoi, HCMC, Da Nang)

Viza on arrival este nu doar mult mai simplu de obținut decât cea de la ambasadă, însă este și mai ieftină. Tot ce trebuie să faci este să intri pe acest site, unde completezi un formular și faci plata cu cardul, în funcție de tipul de viză pentru care aplici. Spre exemplu, scrisoarea pentru viza de turist pentru o lună cu o singură intrare este doar 6 dolari. Mai ieftină decât viza de Vietnam obținută la ambasadă. Eu mereu am luat-o pe cea de 3 luni și a costat 15 dolari. Pe adresa de e-mail vei primi în cel mai scurt timp o scrioare pe care o printezi neapărat și atașezi 2 fotografii tip pașaport.La aterizare, la oficiul de imigrări, completezi cu datele tale un formular, adaugi scrisoarea printată împreună cu cele 2 fotografii și o duci la ghișeu.

După cum vezi, în cazul VOA nu ți se cere biletul de ieșire din țară. Pe formularul de acordare a vizei ți se cere însă adresa hotelului în care urmează să stai. (poți să treci orice cazare, nu verifică nimeni).

Timpul de obținere al scrisorii pe e-mail este între 2 zile lucrătoare și 2 ore. (Dacă pentru 2 zile plătești 6 dolari, pentru 2 ore plătești 36 de dolari). Pentru situații de urgență, verifică site-ul pentru prețurile actualizate.

Mare atenție, odată ajuns la oficiul de imigrări din aeroport, asigură-te că nu ți se cer bani pentru ștampilă. Viza pentru cetățenii români este gratuită, dar câteodată ofițerii de la imigrări “uită” asta.

Mare atenție și la site-urile care oferă scrisoara pentru viza on arrival, multe dintre ele nu sunt de încredere. Pe cel de sus îl recomand cu încredere, eu l-am folosit și am obținut viza de fiecare dată.

Ca și bonus, îți recomand și două destinații care îți vor înfrumuseța călătoria: Ninh Binh și Mai Chau.

Primul pas spre vacanța ta în Vietnam l-ai făcut, nu mai rămâne decât să pornești la drum cu sufletul deschis, să ai parte călătorii frumoase.