Dacă ai fost în sudul Franței și nu ai văzut Les Calanques, înseamnă că nu ai văzut nimic din Franța!
Dacă există un lucru care îmi trece prin minte atunci când spun Franța, cu siguranță mă gândesc la Les Calanques. Termenul este la plural și înseamnă o serie de mici golfuri formate în stâncile albe și fierbinți de calcar, care par a se înălța spre cer, străpunse fiind de apa rece și turquoise a Mării Mediteraneene. Cu o vechime de 5-7 milioane de ani, ele sunt asemănătoare fiordurilor.

Sălbatice, naturale și frumoase, Les Calanques, sunt situate în sudul Franței, între orașele Marseille, Cassis și La Ciotat, și îți lasă impresia că te afli într-o altă lume, de basm. Cu o lungime de 20 de kilometri, aici găsești doar liniște și natură, fiind departe de gălăgia și aglomerația din oraș.
Fiordurile atrag anual între 1,5-2 milioane de turiști datorită numeroaselor activități pe care le poți face aici pentru a explora zona: snorkeling, scufundări, excursii cu barca, drumeții, cățărări pe stânci, explorări de fauna și flora, etc.
În anul 2012, aceste formațiuni devin Parc Nationale des Calanques, fiind astfel cel de-al 10-lea parc național al Franței, având două scopuri: primul, este de a proteja și conserva peisajul și cultura; și al doilea, de a educa publicul în ceea ce privește biodiversitatea pe care o întâlnești acolo.
Printre posibilitățile de a explora zona, îți recomand să încerci cel puțin două: cu barca și la pas.
Dacă nu te simți destul de energetic pentru câteva ore de drumeție și urcări pe stânci, în Cassis există numeroase agenții care oferă excursii cu barca.Eu am ales o excursie de 45 de minute cu barca, până la primele 3 Calanques: Port-Miou, Port-Pin și d’En-Van. Deși dacă nu ai voie să cobori din barcă sau să sari în mare, îți recomand acest tur despre care găsești informații aici, pentru că îți oferă o vedere super faină asupra stâncilor.

Barca intră destul de adânc în golfuri, așa că ai posibilitatea să admiri peisajul și poți face câte fotografii dorești. Pentru mine, excursia cu barca a fost ultimul imbold pentru a mă face să urc pe stânci, deși afară erau peste 32 de grade Celsius.
Îți sugerez să combini experiența din barcă cu cea de la drumeție. Pentru o listă cu traseele pe care le poți face, aici ai un site foarte bun. Eu am ales un traseu care cuprinde primele 3 calanques, așa că după ce am ajuns în portul din Cassis, m-am ghidat după semnele care indicat direcția spre Port-Miou, primul calanque. După aproximativ o oră de urcare, am ajuns să constat că realitatea pe care o vedeam asupra portului este mult mai frumoasă decât toate fotografiile pe care le-am găsit pe net atunci când căutam detalii despre Les Calanques.

Traseul este accesibil, cu o dificultate redusă. Dacă ești pasionat de porturi sau vrei să te plimbi printre bărci colorate, coboară la port.
După ce am terminat de fotografiat portul din nici nu mai știu câte unghiuri, am continuat plimbarea spre Port Pin, al doilea calanque. Traseul durează cam 30 de minute și este de dificultate medie.
Tot aici este și locul perfect dacă vrei să faci o baie în mare pentru că aici găsești o plajă special amenajată.
Am continuat traseul spre Calanque d’En-Vieu, acesta fiind cel mai înalt și spectaculos dintre toate cele trei.

La baza acestuia este o plajă însă eu nu am mai coborât la ea pentru că din păcate nu aveam costumul de baie la mine. Da’ o să mă întorc eu cândva!

Peisajul efectiv îți taie respirația: apa se transformă dintr-un albastru cristalin într-unul închis la culoare iar reflexia soarelui în apă și în stânci îți dă impresia că stâncile se pierd în mare. De pe d’En-Vieu poți să vezi Cap Canaille, una dintre cele mai înalte faleze maritime din Franța, având o înălțime de 400 de metri. Despre Cap Canaille voi scrie într-una dintre postările următoare.

Acum că te-am făcut curios și vrei să pleci la drumeție, trebuie să știi că în perioada Iunie-Septembrie, de multe ori zona nu este accesibilă publicului din cauza vântului puternic care în combinație cu temperaturile ridicate poate produce foc. În Septembrie 2016, calanques dintre Marseille si Cassis au fost afectate de un foc care a distrus 3500 de hectare de pământ. Accesul este evidențiat prin trei culori:
portocaliu: înseamnă că ai acces liber toată ziua;
roșu: accesul este permis doar în intervalul de timp cuprins între 6 și 11 am;
negru: accestul este interzis.
Înainte să pornești la drum, ține cont de următoarele sfaturi:
1. Pornește la drum cât mai de dimineață și încearcă să te întorci când încă e lumină. Traseul din Cassis până la d’En-Vau durează aproximativ trei ore.
2.Ia-ți cu tine cât mai multă apă pentru că nu vei găsi magazine sau izvoare pe drum. Tot la capitolul ăsta, îți recomand să îți iei niște fructe sau gustări cu tine.
3.Poartă încălțăminte și îmbrăcăminte comode, adecvate pentru traseu pietros și temperaturi ridicate. Pune-ti și un costum de baie cu tine.
4.Nu uita de crema cu protecție solară și costumul de baie!
5. Șu nu în ultimul rând, încearcă să ai mâinile libere pentru că de multe ori va trebui să le folosești de ele ca să te sprijini de stânci sau să te prinzi de crengi când treci de pe o stâncă pe alta.

Les Calanques oferă cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut în Franța și este o zonă care trebuie văzută de fiecare persoană care vizitează sudul Franței. Tu ce mai aștepți?