Zgârie nori mulți, culori stridente, spectacole de lumini, înghesuială, expați, camere de hotel mici, munte, mare dar și poluare cât să (nu) vezi cu ochii. Ăsta este Hong Kong, un oraș care ne-a impresionat încă de când am ieșit din aeroport și care nu semăna cu niciunul dintre orașele pe care le văzusem până atunci în Sud Estul Asiei.
Pentru început, trebuie să știi că Hong Kong se compune practic din 4 regiuni: insula Hong Kong, Kowloon (unde zilnic la ora 20:00 poți privi o adevarată simfonie a luminilor proiectate pe cladiri ), “Noile Teritorii” și încă vreo alte 260 de insule.
În anul 1841 Marea Britanie ocupa Hong Kong-ul. Datorită europenilor care făceau import cu opium, Hong Kong începea să devină faimos iar economia să prospere. Însă adevăratul apogeu l-a atins în anul 1950 când Organizația Națiunilor Unite (ONU) a impus embargo comercial Chinei pentru câțiva ani. În anul 1997 Marea Britanie retrocedează Hong Kong-ul Chinei, însă o face cu condiția de a îl păstra “regiune administrativă specială”. Așa se face că dacă vrei să călătorești spre Hong Kong, nu ai nevoie de formalități speciale, viza o primești gratuit în aeroport si are o valabilitate de 3 luni.
Tot datorită faptului că este o regiune administrativă specială, HK are monedă proprie ( 1 USD=7 HKD).
- Localnicii vorbesc cantoneza, engleza și mandarina.
Cantoneza este limba lor oficială (spre deosebire de restul Chinei unde se vorbește mandarină), însă deoarece Hong Kong Kong a fost o colonie britanică timp de mulți ani, majoritatea locuitorilor vorbesc limba engleză. Mai mult, HK este una dintre capitalele comerciale ale lumii, astfel că mulți dintre cei pe care i-am întâlnit vorbeau limba engleză perfect. Dacă ești ca și noi și mergi în Hong Kong după câteva săptămâni sau luni petrecute prin Sud Estul Asiei, te vei simți ușurat că în sfârșit poți lega 5 propoziții cu cineva fără să fii nevoit să îți folosești mâinile.
- Umed este puțin spus
Când noi am călătorit în Hong Kong, prin luna Iunie 2017, musonul se lăsa simțit foarte tare. Drept consecință, umiditatea era pe undeva pe la 92%. Îți recomand să îți ții părul legat, să porți îmbrăcăminte corespunzătoare și să ai apă la tine. În Hong Kong am văzut atâtea cutii de aer condiționat câte nu am văzut în viața noastră. Partea bună este că dacă vrei să te răcorești puțin, trebuie doar să te oprești vreo 2 minute în fața unui magazin. Însă partea proastă este că sistemele de răcire de la aerul condiționat încălzesc aerul de afară cu cel puțin 2 grade.
- Orașul perfect pentru drumeții
Hong Kong este cunoscut ca având sloganul “mânca și cumpără, și mânca și cumpără”. Însă cu tot cu statutul lui, este și un loc ideal pentru drumeții. Așa că dacă ești iubitor de natură, de munte sau de mare sau dacă vrei să arzi niște calorii din cauza alimentelor pe care le-ai gustat pe acolo, ia-ți pantofi sport în picioare, apă în rucsac și pleacă la drum. Câteva dintre traseele cele mai cunoscute sunt Dragon’s Back, insula Lamma sau insula Lantau.
- Totul se întâmplă rapid
Dacă ești genul de persoană care stă câte 3 ore și citește într-o cafenea, Hong Kong îți poate părea ciudat pentru că terenurile sunt foarte scumpe iar fiecare metru pătrat este costisitor. Așadar, dacă o anumită suprafață nu este utilizată în totalitate înseamnă automat bani pierduți. Spre exemplu, dacă tu și încă 2 prieteni (3 persoane) mergeți într-o cafenea, trebuie să achiziționați cel puțin 3 articole. Dacă nu, puteți plăti o anumită sumă de bani doar pentru a sta acolo. Dacă nu cumperi nimic, ei consideră că pierd bani prin faptul că tu preiei un loc care ar fi putut fi dat unui alt cumpărător.
După părerea mea, este important să cunoști aceste aspect și să nu te agiți când te trezești cu un strain pus de către chelner chiar la masa ta.
Dacă totuși ții la intimitatea ta și nu vrei să împarți locul cu alții, poți mânca la restaurante de lux, unde costurile de oportunitate sunt deja incluse în prețul meniului.
Noi de fiecare dată când nu voiam să avem încă alte 10 persoane la masa noastră, ne cumpăram mâncarea la pachet și mâncam în parc sau acasă. Pentru mâncare ieftină poți alege restaurantul de la IKEA sau supermarket-urile.
Prețurile pe teren sunt exagerat de mari, motiv pentru care construcțiile se fac pe verticală. Așa se face că, într-un Top 10 orașe din lume cu cei mai mulți zgârie nori, Hong Kong este pe locul 1, locul doi fiind ocupat de New York.
- Te simți invizibil
Dacă ai călătorit prin țări precum Cambodia, Indonezia sau Malaysia și ești obișnuit să fii abordat pe stradă cu “Hello Mister!”, o vizită în Hong Kong poate fi destul de revigorantă. Te poți plimba liniștit pe străzi fără să fii abordat și te poți uita în magazine cât vrei tu, fără să te simți presat. Totuși, în zonele turistice sute de indieni te vor întreba dacă vrei ceasuri de lux false, costume bărbătești, masaje sau de ce nu, marijuana.
- Poluarea este brutală
Hong Kong înseamnă un port parfumat. Heung se traduce prin aromat, înmiresmat, iar Gong înseamnă port. Se pare că în trecut, pe insulă se producea tămâie și de aici vine numele Hong Kong. În zilele noastre Hong Kong nu este deloc parfumat, ci mai degrabă are un miros de multe ori îmbâcsit din cauza aglomerației.
În HK este obligatoriu pentru rețelele de socializare să ai o poză ca cea de mai jos, făcută în fața portului Victoria.
Ceea ce este însă confuz, este faptul că odată ajuns în fața portului realizezi că de fapt realitatea nu este atât de colorată precum poza. Poluarea și smogul din oraș fac ca acest suvenir chintesențial să pară doar o pată gri pe aparatul tău de fotografiat. Așa că un nume mai adecvat al orașului ar fi Smog Kong.
- Raiul fotografiilor urbane
Fără îndoială, HK este unul dintre cele mai interesante locații pentru fotografie. Pe de-o parte ai detaliile vizuale ale unui oraș chinezesc de clasă mondială iar pe de altă parte ai vibrația munților sau golfurilor tropicale. HK este și un loc al contrastelor dintre clasele sociale astfel încât este mai mult decât posibil să vezi o piață ieftină aflată chiar peste drum de un centru comercial pentru cei care au buzunarele mai mari. Aceste contraste în cultura și în stilul lor de viață, duc adesea la fotografii incredibile.
8 . Despre suiciduri
Din păcate, numărul suicidurilor din Hong Kong este în creștere. Datorită presiunilor puse copiilor de către părinți în ceea ce privește studiile, cariera, succesul și viața profesională, foarte mulți tineri aleg să își pună capăt zilelor. Mai multe detalii despre cauzele suicidurilor poți citi aici.
- Lipsa taxelor
Știai că Hong Kong-ul este cunoscut ca fiind un rai al cumpărăturilor? Tot în HK am văzut nu doar cele mai multe magazine de lux și de bijuterii din viața mea ci am văzut că efectiv se stă la coadă ca să intri în ele. Și nu era vreo reducere! HK nu are nicio taxă pentru bunuri sau servicii și niciun TVA. Așa că lipsa acestor taxe fac produsele foarte tentante. Statistic vorbind, bunurile de lux din China continentală costă cu 45% mai mult decât cele din HK, datorită “impozitului de lux” impus de guvernul chinez.
Dacă ești pasionat de cumpărături, nu-ti uita cardul de credit și nu uita să îți adaugi un bagaj în plus la biletul de avion.
- Cazări pentru toate buzunarele
Fie că ai buzunare mici și strâmte sau buzunare largi și încăpătoare, in HK găsești un loc unde să-ți pui capul pe pernă. Cazările sunt fie de tip pensiune numite Mansion iar prețurile încep de la 15 USD pe camera, hoteluri unde o noapte într-un hotel de 4**** costă 200 USD.
Noi am dormit câteva nopți în Mirador Mansion, poziționat în plinul Kowloon-ului, un loc perfect de cazare dacă vrei să fii în buricu’ târgului.. Alte câteva nopți am dormit în OZO Wesley Hotel, despre care poți citi mai multe chiar aici.
- Weekenduri filipineze
Filipinezii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Hong Kong, care se angajează pe posturi precum menajere sau babysitter. Au doar o zi liberă pe săptămână și și-o petrec în parc stând la taifas. Nu contează că e parc sau gură de metrou, tantile filipineze își întind păturica pe jos și au grijă să își facă și somnul de frumusețe.
În concluzie, Hong Kong-ul este ceea ce vrei tu să fie. Poate însemna și buget mediu dar poate însemna și lux. Te poate face și visitor dar te poate face și să te simți mic. Însă Hong Kong este o destinație pe care trebuie să o vezi cel puțin o dată în viață.
Ai fost vreodată în Hong Kong? Dacă da, ce te-a surprins cel mai tare acolo?
Pacat ca intr-un oras atat de frumos respiri un aer atat de poluat, asta se intampla in foarte multe metropole.
Nu degeaba este raiul fotografilor, imaginile surprinse de tine sunt fabuloase! 😊😊
Din păcate poluarea este o problemă frecvent întâlnită în Asia. În unele orașe știu că au început să se ia măsuri pentru reducerea nivelului de poluare. Mulțumesc frumos! 🙂
Mi-a articolul! Chiar interesant!
si verbul uitat…: placut
Mă bucur că l-ai găsit interesant. 🙂